KOMMENTARER

Barack Obama i ny bok:

Ærlig om viljen til makt

Barack Obama gransker sine egne høye ambisjoner i sin nye selvbiografi. Det burde flere toppolitikere gjøre.

SELVRANSAKENDE: Tidligere president Barack Obama måtte spørre seg selv om hvorfor han absolutt ville bli president, når kona Michelle var sterkt mot det. Foto: Ron Sachs / Rex / Scanpix.
SELVRANSAKENDE: Tidligere president Barack Obama måtte spørre seg selv om hvorfor han absolutt ville bli president, når kona Michelle var sterkt mot det. Foto: Ron Sachs / Rex / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Det er som om du har et hull som må fylles. Det er derfor du ikke kan ta det med ro».

Dette sa Michelle til Barack Obama i begynnelsen av ekteskapet deres, ifølge sistnevntes selvbiografi, «Et lovet land», som kom ut denne uka. I boka ser Barack tilbake på denne samtalen i tiden da han vurderer om han skal stille som presidentkandidat, samtidig som kona bebreider ham for å ta slike avgjørelser på egen hånd, uten å ta innover seg i hvilken grad det påvirker livet til familien.

Dette utløser en serie med grublerier hos den kommende presidenten, der han spør seg selv om hvorfor han egentlig vil gjøre dette, til tross for at kona virkelig ikke vil. Han spør seg selv om han kan ha mørke motiver, «en rå sult, en blind ambisjon tilslørt av pene formuleringer om å stå til tjeneste». Han spør seg om han er preget av behovet for å leve opp til ønskedrømmene til sin oppofrende mor eller sin fraværende far. Det er interessant at grubleriene ikke ender med et nei, slik er det ikke.

Det er et spenningsforhold i politikken som aldri kommer til å forsvinne: Nettopp det yrket som per definisjon er uselvisk, for menn og kvinner som skal finne løsninger for hvordan folks liv kan bli bedre, tiltrekker seg mennesker som også ønsker makt og berømmelse for sin egen del. Det er vanskelig å være toppolitiker uten en god dose ærgjerrighet, for du kan ikke være ubekvem med å utøve makt eller synes i offentligheten med en slik jobb. Du må også ha makt for å kunne sette ideene dine ut i livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer