LEDER

Repparfjorden:

Aksjonister vant slaget

Aksjonistene i Repparfjorden i Finnmark har vunnet sin første seier. Nå bør tillatelsen til gruveprosjektet trekkes tilbake.

OMSTRIDT: En rekke aksjonister har protestert mot kobbergruva og fjorddeponiet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
OMSTRIDT: En rekke aksjonister har protestert mot kobbergruva og fjorddeponiet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

For et år siden inngikk det tyske kobberkonsernet Aurubis kontrakt med det norske gruveselskapet Nussir. Til en verdi av 10 milliarder kroner skulle Aurubis få kjøpe alt kobberkonsentrat fra gruven utenfor Hammerfest i ti år. Nå ryker denne kontrakten. Det tyske konsernet har gjort nye undersøkelser av samfunnsansvaret i prosjektet, og kommet til at enkelte sosiale forhold må vektlegges enda tyngre.

AKSJONERER: Et titalls aktivister fra Extinction Rebellion har blokkert et veikryss i Oslo sentrum fredag 27. august. Mange lenket seg fast til en lastebil i krysset. Video: Edward Stenlund / Dagbladet Vis mer

Denne innpakningen kan lett avkles. Problemer knyttet til urfolks rettigheter, ødeleggelse av produktiv natur og vedvarende protester ble for store. Tunge faglige miljøer som Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet har advart mot å deponere gruveavfallet i Repparfjorden. Sametinget har hele veien pekt på hvordan gruveprosjektet vil være ødeleggende for reindriftsnæringen.

Ikke minst har Natur og ungdom organisert vedvarende aksjoner og lenket seg til anleggsmaskiner som skulle starte byggingen av gruven. Over 4000 personer har skrevet seg på aksjonslisten til Natur og ungdom og lovet å komme til Finnmark for å delta i lenkegjengen. Parallellene til det politiske slaget om utbyggingen av Alta-elva i 1979 er blitt stadig tydeligere. Og mer ubehagelige for investorene.

Nussir-feltet i Kvalsund kommune ble oppdaget på slutten av 1970-tallet og er et Norges og Europas største forekomster av kobber. Fram til 1978 ble det utvunnet kobber i et dagbrudd. Nussir ønsker å ta ut resten av kobberet ved underjordisk drift. 25 millioner kubikkmeter masse med et høyt innhold av tungmetaller skal deponeres i fjorden over en periode på 25 - 30 år. Ifølge Havforskningsinstituttet vil «et fjorddeponi representere en alvorlig kjemisk og fysisk forurensing av fjorden».

Likevel ga regjeringen tillatelse til å åpne gruven, og den er ikke trukket tilbake. At det tyske kobberkonsernet Aurubis hever sin kontrakt, betyr heller ikke at Nussir-prosjektet er skrinlagt. Adm. direktør Øystein Rushfelt i Nussir sier framdriften i prosjektet ikke vil bli berørt, og at det er nok av nye kunder.

Aksjonistene bør holde seg i beredskap.

Tillatelsen til gruvedrift i Repparfjorden bør trekkes tilbake. De negative konsekvensene av drift er overveldende. Samtidig må det påbegynnes et arbeid med å fornye driftsformene i bergverksnæringen. Verden trenger mineraler, men mangler gode strategier for utvinning, gjenvinning, produksjon og bevaring av naturen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer