DEBATT

Psykisk helsetilbud

Akutt mangel på psykologer

Regjeringen har fjernet monopolbestemmelsen for å utdanne psykologer. Men psykologer fra de etablerte utdanningene stritter imot.

Helseminister Bent Høie har satset stort på å bedre det psykiske helsetilbudet i landet, men akutt mangel på psykologer bremser realiseringen, skriver Arne Holte. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Helseminister Bent Høie har satset stort på å bedre det psykiske helsetilbudet i landet, men akutt mangel på psykologer bremser realiseringen, skriver Arne Holte. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen har fjernet monopolbestemmelsen som hindrer andre enn universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø å utdanne psykologer. Universitet i Agder har meldt seg på. Men psykologer fra de etablerte utdanningene stritter imot.

Helseminister Bent Høie har satset stort på å bedre det psykiske helsetilbudet i landet; nasjonal strategi, styrket tjeneste i kommuner, helsestasjoner, skoler og BUP, pakkeforløp, opptrappingsplan for barn og unge, nullvisjon mot selvmord, og psykolog i alle kommuner. Men akutt mangel på psykologer bremser realiseringen.

Derfor har høyere utdanningsminister Asheim endret gradsforskriften. Nå kan flere universiteter enn de gamle, UiO, UiB, NTNU og UiT, starte psykologutdanning. Fremst i køen står Universitet i Agder. Det er ikke rart. Sørlandet har landets dårligste psykologdekning. Situasjonen likner, om ikke like ille, den i Nord-Norge før de fikk psykologutdanning.

I 1990 var det 21 psykologer i Nord-Norge. Nå utdanner Universitetet i Tromsø (UiT) 45 psykologer årlig, hittil 700. Tre år etter utdanning arbeider 80 prosent i landsdelen. UiT har egen psykologisk klinikk, god tilgang på kliniske lærere, tett samarbeid med andre utdanninger, er bemannet på alle fagområder, i alt 100 årsverk, noen i internasjonal toppklasse. Det har haglet med priser; Kunnskapsdepartementets undervisningspris, UiTs undervisning- og forskningspriser flere ganger. Med 1130 søkere på 49 plasser er UiT landets mest populære psykologutdanning og det åttende mest søkte studiet i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer