KOMMENTARER

Alarm om apekopper

Verdens helseorganiasjon (WHO) sier apekopper er en global helsekrise. I dag rammer sykdommen nesten bare menn som har sex med menn. Det skaper problemer, skriver John O. Egeland.

SYMPTOMER: En mann viser fram symptomer i London i juni i år. Foto: REUTERS / NTB
SYMPTOMER: En mann viser fram symptomer i London i juni i år. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter to år med stadig nye bølger av covid-19, er en ny smittsom sykdom det siste verden trenger. Folk vil ha ro. De vil ha tilbake normale liv, men det får de ikke. Pandemien har skapt kaos i handel og økonomi, og uroen forsterkes av Russlands krig mot Ukraina. Midt oppe i dette slår WHO den kraftigste alarmen organisasjonen har: Utbruddet av apekopper er en internasjonal helsekrise.

APEKOPPER PÅVIST: Det første tilfellet av apekopper er påvist i Norge, 31. mai 2022. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Bakgrunnen er at apekopper raskt har spredt seg fra Vest-Afrika til hele verden, og på nye måter som det foreløpig er lite kunnskap om. Ifølge WHO har antall registrerte smittede passert 17 000 personer i 75 land.

I Norge er det påvist knapt 50 tilfeller av smitte. Erklæringen om helsekrise skal mobilisere globale ressurser og oppmerksomhet for å begrense utbruddet.

Vi står ikke overfor en ny pandemi av den typen vi har levd med de siste to årene. Apekopper er ikke like smittsom som covid-viruset, og dødeligheten (i hvert fall i Europa og USA) er antakelig lavere. Smitten mellom mennesker skjer vanligvis ved nær kontakt med en smittet.

Viruset smitter via hud, slimhinner eller luftveier. Dette kan skje ved direkte kontakt med utslett, sår- eller kroppsvæsker, inkludert seksuell kontakt og kyssing. En annen måte er indirekte kontakt via klær, sengetøy eller andre gjenstander som er brukt av en smittet person.

Apekopper er et virus som stammer fra gnagere og ekorn i Afrika. Aper er ikke hovedvert, men blir syke. Viruset er i slekt med kopper som hadde en dødelighet på 30 prosent inntil sykdommen ble erklært utryddet i 1980. Koppevaksinen beskyttet også mot apekopper, men denne vaksinen ble avviklet for nærmere 40 år siden.

Det meste av verdens befolkning har derfor ingen særskilt beskyttelse mot apekopper. En ny koppevaksine ble for få dager siden godkjent av EU-kommisjonen, og noen doser kommer til Norge i løpet av sommeren.

Apekopper kan smitte alle når vilkårene er til stede. Viruset er selvsagt helt uavhengig av seksuell orientering. Likevel har smitten utenfor Afrika fått en markant profil når det gjelder risikogrupper. En studie publisert i New England Journal of Medicine undersøkte smitte av apekopper i mai og juni i år i 16 land.

Den viste at 98 prosent av de smittede var menn som har sex med menn. I 95 prosent av tilfellene ble smitten overført ved seksuell aktivitet. Det rapporteres om liknende nivåer i nesten alle land som har denne smitten.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

Denne smitteprofilen har skapt usikkerhet om hvordan sykdommen skal bekjempes. På den ene siden er det frykt for at en vektlegging av utsatte grupper skal virke stigmatiserende. Vi husker hva som skjedde da HIV/Aids etablerte seg på 1980-tallet, og spredte frykt, fordommer og usikkerhet

Det er nok av folk og grupper som står klare for å klistre merkelapper av homofob karakter på apekopper. På den annen side vil det være både medisinsk og etisk uforsvarlig ikke å prioritere de gruppene som er mest utsatt for smitte og en farlig og smertefull sykdom. Da haster det med å komme i gang med vaksinering i disse miljøene.

I Norge anbefaler Folkehelseinstituttet en strategi rettet mot kjernegrupper der viruset spres, altså menn som har sex med menn (MSM). Blant virkemidlene nevnes atferdsendring, vaksinasjon, samt testing og isolasjon av smittede. FHI anser at det er stor sannsynlighet for videre spredning av apekopper blant menn som har sex med menn. En epidemi blant disse kan opprettholdes i Norge også uten tilførsel av ny smitte fra andre land.

FHI vurderer at det på kort sikt er moderat sannsynlighet for at enkelte personer i den allmenne befolkningen i Norge blir smittet, og at en epidemi er svært lite sannsynlig. På lengre sikt er utsiktene mer uklare.

Det er fare for at utbruddet ikke lar seg stoppe med det første, og at apekopper etablerer seg i MSM-miljøet og sprer seg til andre deler av befolkningen, altså en endemisk situasjon. På sikt kan sannsynligheten øke for smitte fra mennesker til ville dyr, og etablering av et nytt reservoar for smitte og nye utbrudd.

Når mange blir smittet, øker også sannsynligheten for at viruset tilpasser seg spredning blant mennesker og blir mer smittefarlig, ifølge FHI.

Summen av dette innebærer en klar melding: Apekopper må bekjempes raskt og med stor besluttsomhet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer