KOMMENTARER

Alarm om apekopper

Verdens helseorganiasjon (WHO) sier apekopper er en global helsekrise. I dag rammer sykdommen nesten bare menn som har sex med menn. Det skaper problemer, skriver John O. Egeland.

SYMPTOMER: En mann viser fram symptomer i London i juni i år. Foto: REUTERS / NTB
SYMPTOMER: En mann viser fram symptomer i London i juni i år. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter to år med stadig nye bølger av covid-19, er en ny smittsom sykdom det siste verden trenger. Folk vil ha ro. De vil ha tilbake normale liv, men det får de ikke. Pandemien har skapt kaos i handel og økonomi, og uroen forsterkes av Russlands krig mot Ukraina. Midt oppe i dette slår WHO den kraftigste alarmen organisasjonen har: Utbruddet av apekopper er en internasjonal helsekrise.

Bakgrunnen er at apekopper raskt har spredt seg fra Vest-Afrika til hele verden, og på nye måter som det foreløpig er lite kunnskap om. Ifølge WHO har antall registrerte smittede passert 17 000 personer i 75 land.

I Norge er det påvist knapt 50 tilfeller av smitte. Erklæringen om helsekrise skal mobilisere globale ressurser og oppmerksomhet for å begrense utbruddet.

Vi står ikke overfor en ny pandemi av den typen vi har levd med de siste to årene. Apekopper er ikke like smittsom som covid-viruset, og dødeligheten (i hvert fall i Europa og USA) er antakelig lavere. Smitten mellom mennesker skjer vanligvis ved nær kontakt med en smittet.

Viruset smitter via hud, slimhinner eller luftveier. Dette kan skje ved direkte kontakt med utslett, sår- eller kroppsvæsker, inkludert seksuell kontakt og kyssing. En annen måte er indirekte kontakt via klær, sengetøy eller andre gjenstander som er brukt av en smittet person.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.