DEBATT

Atomvåpen:

Aldri mer Hiroshima

Den norske regjeringen valgte å stå utenfor da et stort flertall av FNs stater vedtok et forbud mot atomvåpen og sa tydelig ifra at å true med massedrap av sivile er både illegitimt, utdatert og uakseptabelt.

ATOMBOMBE OVER JAPAN: På denne dagen, 6. august 1945, opplevde innbyggerne i Hiroshima de katastrofale humanitære konsekvensene av atomvåpen, skriver innsenderne. Her er mannskapet på flyet «Enola Gay» som slapp atombomben over den japanske byen Hiroshima. Foto: Granger/REX
ATOMBOMBE OVER JAPAN: På denne dagen, 6. august 1945, opplevde innbyggerne i Hiroshima de katastrofale humanitære konsekvensene av atomvåpen, skriver innsenderne. Her er mannskapet på flyet «Enola Gay» som slapp atombomben over den japanske byen Hiroshima. Foto: Granger/REX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvor var du i dag kl. 08:15?

Se det for deg, hvem du var sammen med og hva du gjorde. Så, et blendende lys. Alt blir hvitt. Du kaster deg ned på bakken. Varmen er intens og bygningene rundt deg raser sammen. Etter en stund reiser du deg. Alt er svidd og du får øye på menneskeliknende skikkelser, men med hudflak som faller av og organer hengende ut av kroppen, ser de ikke lenger ut som mennesker.

Det er umulig å forestille seg grusomhetene etter en atombombeeksplosjon, men for dem som har overlevd et slikt mareritt, er ikke atomvåpen noe abstrakt. På denne dagen, 6. august 1945, opplevde innbyggerne i Hiroshima de katastrofale humanitære konsekvensene av atomvåpen. Tre dager seinere led befolkningen i Nagasaki samme skjebne.

Før året var omme hadde over 210 000 mennesker mistet livet. Vitnesbyrd fra de overlevende er hjerteskjærende og skremmende. De har sett barn, mødre og venner miste livet på verst tenkelig måte. De siste 76 åra har de overlevende måtte leve med traumene og mange med store lidelser grunnet skader og stråling. De ber verdens ledere lytte. Ingen skal måtte oppleve det de opplevde. Atomvåpen må avskaffes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer