KOMMENTARER

Aldri naivitet

Jens Stoltenberg hadde en umulig oppgave.

23. JULI, SUNDVOLDEN: Smerten i Stoltenbergs ansikt er en påminnelse om terrorens grusomhet. Uttrykket viser også belastningen på ham som måtte forene tre ulike roller: Stoltenberg var statsminister som skulle samle folket. Øverste tillitsvalgte for de drepte og berørte. Og selv personlig berørt og utpekt som mål for terroristen. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet
23. JULI, SUNDVOLDEN: Smerten i Stoltenbergs ansikt er en påminnelse om terrorens grusomhet. Uttrykket viser også belastningen på ham som måtte forene tre ulike roller: Stoltenberg var statsminister som skulle samle folket. Øverste tillitsvalgte for de drepte og berørte. Og selv personlig berørt og utpekt som mål for terroristen. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den lange klemmen trengte de nok begge to. Da AUF-leder Eskil Pedersen tok imot statsminister og Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg på Sundvolden 23. juli 2011, var hotellet fullt av sårede ungdommer, hjelpearbeidere og pårørende. Ingen visste nøyaktig hvor mange som var blitt drept.

Smerten i Stoltenbergs ansikt er en påminnelse om terrorens grusomhet. Uttrykket viser også belastningen på ham som måtte forene tre ulike roller: Stoltenberg var statsminister som skulle samle folket. Øverste tillitsvalgte for de drepte og berørte. Og selv personlig berørt og utpekt som mål for terroristen. Hver av disse tre rollene skapte særskilte - og dels motstridende - behov. Og som Hallvard Notaker skriver i sin nye bok «Arbeiderpartiet og 22. juli»: Den første av de rollene begrenset spillerommet i de to andre.

Statsministeren måtte komme først. Stoltenbergs prioritering var den eneste riktige etter et angrep som berørte store deler av folket, og han fylte oppgaven med kloke ord som samlet og trøstet. Men strategien stoppet i tida etterpå det oppgjøret med høyreekstremismen som kunne og burde startet like etter terroren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.