DEBATT

Ta ordet!

Aldri private og intime

Det er riktig at flere av finalistene i Ta ordet!, har snakket om vanskelige personlige tema og brukt egne erfaringer, men talene er aldri private og intime.

TA ORDET!: Vi har en plikt til å bidra til at elever blir retoriske medborgere. I Dagbladet forveksler Merete Hobbelstad dette med å premiere ungdommer for å ha vanskelige erfaringer, skriver Jens E. Kjeldsen. Foto: Marit Hommedal / NTB
TA ORDET!: Vi har en plikt til å bidra til at elever blir retoriske medborgere. I Dagbladet forveksler Merete Hobbelstad dette med å premiere ungdommer for å ha vanskelige erfaringer, skriver Jens E. Kjeldsen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Skal man premieres for å utlevere seg selv? Nei, naturligvis ikke. Skal man ha ros for å bruke egne erfaringer til å belyse viktige samfunnsproblemer og hjelpe andre? Ja, selvfølgelig skal man det. Det gjelder også, ja det gjelder særlig, for unge mennesker.

Vi som jobber på skoler og universiteter skal hjelpe de unge med dette. Vi har et ansvar for å gi de unge retoriske redskaper, som gjør dem i stand til å tenke klart og uttrykke seg tydelig. Vi har en plikt til å bidra til at de blir retoriske medborgere. I Dagbladet (9/12) forveksler Merete Hobbelstad dette med å premiere ungdommer for å ha vanskelige erfaringer.

Hun angriper den nasjonale talekonkurransen Ta ordet!, som jeg leder. Men det ser ut til at hun ikke har satt seg skikkelig inn i hva vi faktisk gjør. Hun skriver for eksempel at fjorårets vinner het «Min fitte er flott», men det gjorde den ikke. Elise Wanvik, som holdt denne talen var finalist, ikke vinner. Når Hobbelstad tar feil av en så åpenbar kjensgjerning, er det vanskelig å tro på at hun egentlig har satt seg inn i hva Ta ordet! er.

Ta ordet! er en nasjonal talekonkurranse organisert av Forskningsgruppen for retorikk, demokrati, og offentlig kultur ved Universitetet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.