Alkohol i Russland:

Alkohol i Russland: En av fem dør

Desperate forsøk til tross, russerne får ikke bukt med vodkaen.

AVHENGIG: Forskere mener det er hele 20 millioner russiske alkohollikere. Foto: Shutterstock
AVHENGIG: Forskere mener det er hele 20 millioner russiske alkohollikere. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blant alle sanksjonene mot Russland kommer det også private, folkelige initiativ. For eksempel boikott av russisk vodka.

Russland er på alle måter avhengig av vodka. Ifølge Verdens helseorganisasjon vil hver femte mann i Russland dø av alkoholrelaterte skader. Av i alt 144 millioner russere, anslår forskere at 20 millioner er alkoholikere.

Alkoholspøkelset kobles til dystre statistikker: For 100 år siden fødte hver russiske kvinne 7,5 barn. I dag er tallet 1,5. Hvert år dør flere russere enn det fødes. Og befolkningen eldes. Vi ser liknende trender i Vesten, men kurvene er ikke så brutale. En gjennomsnittlig russisk mann dør når han er 68 år (kvinner blir 78).

Gjennom storstilte kampanjer i etterkrigstida har Russland gjennomført to gedigne kampanjer mot alkoholmisbruket. En med Lenin og seinest i 1985 av Gorbatsjov. Men forgjeves.

Å regulere alkohol har vært upopulært og berører russernes herjede folkesjel. Selv i diktaturer er det grenser for hvor upopulær man kan bli. De seinere åra har russerne igjen forsøkt seg med nye reguleringer. Med en viss suksess, rapporteres det. Det er for eksempel ikke lov å selge alkohol i kioskene mellom elleve om kvelden og åtte om morgenen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer