KOMMENTARER

Alle får et tøffere liv

Regjeringens tiltak kommer på overtid.

PÅ OVERTID: Alarmen har blinket i flere uker. Helse- og omsorgsminister Bent Høie og assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad (t.v.).. Foto: Berit Roald / NTB
PÅ OVERTID: Alarmen har blinket i flere uker. Helse- og omsorgsminister Bent Høie og assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad (t.v.).. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Regjeringen har nølt i flere uker, håpet på omslag og stadig utsatt nasjonale tiltak. Den har følt seg fram. Nå var det ingen vei utenom: Alle i dette landet får et mer restriktivt liv. Det skjer på overtid. Alarmen har blinket i flere uker.

Det er ikke lett å ta avgjørelser som innskrenker alle borgeres frihet og som suspenderer menneskerettigheter. Men det bør ikke være lettere å utsette beslutninger som kan gi mindre smitte og færre tilfeller av alvorlig sykdom. Regjeringen og helsemyndighetene har levd med dette dilemmaet i ett år, men har ikke funnet noen formel som løser det.

Kanskje finnes det ikke noen formel, men siden midten av februar har en nølende forsiktighet preget handlekraften på viktige områder. Først ble faren fra mutantvirus undervurdert. Så kom tiltakene i kommunene, og deretter i de mest utsatte fylkene og regionene.

Nå viser det seg at effekten var for svak og at hele landet må omfattes av samme type restriksjoner. Derfor la helseminister Bent Høie tirsdag kveld fram en ny nasjonal kriseplan. I praksis betyr den at resten av Norge i hovedsak må forholde seg til de samme strenge levereglene som allerede gjelder i Oslo, Viken, Vestfold og Telemark og noen andre kommuner og regioner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer