DEBATT

Statsbudsjettet:

Alle skal få litt

Fremfor å prioritere de med minst smører Ap, Sp og SV neste års penger tynt ut.

BARE SKRYT: I Dagbladet skryter Audun Lysbakken av hvordan regjeringen, ifølge han, prioriterer de med minst. Problemet er bare at budsjettavtalen ikke prioriterer noen, skriver innsenderen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BARE SKRYT: I Dagbladet skryter Audun Lysbakken av hvordan regjeringen, ifølge han, prioriterer de med minst. Problemet er bare at budsjettavtalen ikke prioriterer noen, skriver innsenderen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Tina Bru. Foto: Terje Pedersen / NTB
Tina Bru. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Der Høyre målretter ordningene til de som trenger det mest så vil heller venstresiden gi litt til alle enten de har stort eller fullstendig fraværende behov for det.

NYE TILTAK: Tirsdag kveld 7. desember kom regjeringen med innstramminger bare noen uker før jul. Det er for å unngå spredning av Omikron-varianten. Video: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

I Dagbladet skryter Audun Lysbakken av hvordan regjeringen, ifølge ham, prioriterer de med minst. Problemet er bare at budsjettavtalen ikke prioriterer noen. Alle skal få litt.

Jeg mener det er bedre at den alenemoren som sliter med å få endene til å møtes får et skikkelig løft, enn at jeg skal få litt billigere barnehage. Da Høyre satt i regjering prioriterte vi å gjøre barnehagen mer tilgjengelig for familier med lave inntekter. Derfor innførte vi gratis kjernetid, redusert foreldrebetaling og et makstak på hvor stor del av inntekten som kan gå til å betale for barnehageplass.

Å prioritere de som har minst betyr å prioritere penger til de som trenger det mest. Da får ikke alle litt, men noen får mye. Dette er et ideologisk skille mellom Høyre og venstresiden. Når Lysbakken hevder at SV prioriterer de med minst så mener jeg at det ikke er riktig. Der vårt svar er å målrette etter inntekt er deres svar å gjøre det universelt.

I kommuner som styres av rødgrønne partier har vi til og med sett at de går etter postnummer. Med det gir SV partneren i et advokatfirma like mye som en alenemor med lav inntekt. Ordningene smøres tynt ut, og ingen opplever et skikkelig løft.

Staten skal ikke være alt for alle, men den skal hjelpe dem som trenger det mest. Derfor er det også bedre å prioritere milliarder i velferdsinvesteringer på ordninger som virkelig treffer de som trenger det. Særlig når vi vet at vi blir flere pensjonister og færre yrkesaktive er vi i større grad nødt til å prioritere hvor vi skal bruke de store pengene.

Høyres svar er å løfte de på bunnen. Regjeringen og SV vil heller smøre tynt ut til alle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer