KOMMENTARER

LO-kongressen

Alle skal med

LO-lederen vil ha SV inn i regjering. Det er ikke akkurat gjort ved et trylleslag.

NY TREENIGHET? Jonas Gahr Støre (Ap) møtte partilederne Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ved Hurdalsjøen hotell for sonderinger om regjeringsforhandlinger mellom Ap, SV og Sp i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY TREENIGHET? Jonas Gahr Støre (Ap) møtte partilederne Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ved Hurdalsjøen hotell for sonderinger om regjeringsforhandlinger mellom Ap, SV og Sp i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har lett med lykt og lupe etter bomben som skal detoneres på LO-kongressen som åpnet mandag formiddag. Lite visste vi at LO-leder Peggy Hessen Følsvik hadde gjemt den i sin tale til forsamlingen:

«Nå må Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV finne sammen. Ikke bare fra sak til sak i Stortinget, men i regjering!».

Dermed henter hun fram igjen den betente diskusjonen som gikk i ukene etter stortingsvalget i fjor høst.

De tre partiene fikk til sammen flertall på Stortinget, og det store spørsmålet var om de kom til å sitte i regjering sammen. Det ville både Arbeiderpartiet og SV, men Senterpartiet så helst at SV ikke skulle nærme seg regjeringskontorene.

Vedum fikk som kjent viljen sin. SV valgte å forlate regjeringsforhandlingene grunnet manglende gjennomslag, og valgte heller å søke gjennomslag som opposisjonsparti. Nå vil LO-lederen gi de feilslåtte forhandlingene et nytt forsøk.

To spørsmål reiser seg: Er SV i det hele tatt interessert, og hva mener LO-lederen at de skal få i retur?

Siden valget har Arbeiderpartiet og særlig Senterpartiet rast må meningsmålingene. Arbeiderpartiet har gått ned et par prosentpoeng fra det som var et historisk svakt valgresultat. Senterpartiet er på enkelte målinger mer enn halvert. Det i seg selv kan skremme selv den modigste SV-er fra å bli med.

De tre partiene hadde ulike vurderinger om regjeringssamarbeidet. Arbeiderpartiet ville ha en flertallsregjering fordi det er enklere å forhandle kompromiss i regjering enn på Stortinget. Senterpartiet ville sende et tydelig signal til velgerne om at regjeringen ikke kom til å legge seg for langt til venstre i spørsmål som skatt, oljeleting og innvandring.

SV på sin side ville delta i regjeringsforhandlinger fordi de ville ha gjennomslag de to fanesakene: redusere forskjellene og kutte i klimagassutslipp. Når de ikke følte de fikk til det, så valgte de å forlate forhandlingene.

Nå kaster altså LO-lederen hansken til de tre herrene: Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken.

Må de lytte til henne?

LO-lederen har åpenbart stor innflytelse på venstresiden i norsk politikk, og spesielt i Arbeiderpartiet. Det var LO-lederen som sendte tidligere arbeids- og integreringsminister Hadia Tajik i garderoben for å ta sin hatt og gå. Kanskje får hun det hun peker på også denne gangen.

For å si det slik: hadde LO sagt at SV for all del ikke skulle med i regjering ville det nok heller ikke skjedd.

LO-lederen har i hvert fall nok makt til at Støre på nytt må tenke over denne vanskelige knipen. En tydelig marsjordre fra sine egne er vanskelig å ignorere.

Dette er mest av alt å forstå som et politisk ønske. LO håper nok at SV kan redde en del av sine egne hjertesaker og samtidig gjøre en skadeskutt regjering mer populær. Forbedret pensjonsordning, kamp mot privatisering og konkurranseutsetting, og en tøffere kamp mot sosial ulikhet. Men det er ikke sikkert det er det de får.

SV kan ende opp med å prioritere saker som LO frykter de skal få gjennomslag for. Slik som stans i all ny oljeleting og andre tøffe miljøkrav. Da vil store deler av LO bli forbanna, for å si det mildt.

LO setter med dette Støre i en kinkig posisjon. Er beskjeden fra LO-lederen å rulle ut den røde løperen for SV og gi bort de gjennomslagene som Lysbakken ikke fikk sist? Eller er det en beskjed til SV om å legge bort krav og ta ansvar i krisetider?

LO kan ikke forvente at de tre herrene skal finne sammen uten av Lysbakken får betydelige innrømmelser fra de to andre. I så fall vil nok det bare provosere SV.

Støre kan velge å bare spille ballen videre til SV og si at det er deres avgjørelse. Men det er i realiteten å lege ballen død. Støre må vise reell vilje til å flytte seg dersom SV skal ha lyst til å bli en del av regjeringslaget. Hvis LO-lederen virkelig mener dette, bør hun også peke på hva Støre kan gi bort uten at LO steiler.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer