KOMMENTARER

Alle vil bråke med Ap

Det vil være bemerkelsesverdig, på flere måter, hvis Arbeiderpartiet drar i land en valgseier.

VALGKAMPÅPNING: Dagbladet fulgte Jonas Gahr Støre på åpningen av valgkampturnéen denne uka. Alle foto: Hans Arne Vedlog
VALGKAMPÅPNING: Dagbladet fulgte Jonas Gahr Støre på åpningen av valgkampturnéen denne uka. Alle foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

TRØNDELAG (Dagbladet): Det har gått en liten uke siden den intense 22. juli-markeringen. Nå står vi på et jorde i Midt-Norge, sammen med Jonas Gahr Støre, en gårdbruker, en flokk med kyr og resten av besetningen med pressefolk. For hva får du hvis du overtar en gård som heter Støre i Skogn i Trøndelag, og bytter ut ditt eget etternavn og tar gårdsnavnet? Da får du besøk av Arbeiderpartiets partileder på valgkampåpning. Dagbladet la seg på hjul da Støre åpnet valgkampen torsdag.

JONAS GAHR STØRE: Jonas Gahr Støre snakker om rettferdighet og åpner seg opp om julingen han fikk i skolegården. Video/brightnorway Vis mer

Støre er foreløpig favoritt til å bli statsminister etter valget, men den rødgrønne alliansen er skjørere, partioppslutningen lavere, og konkurransen skarpere. Nå kommer den fra alle kanter, det er flere enn før som ser seg tjent med å utpeke Ap som motstander. Bare denne dagen kommer de politiske angrepene fra Senterpartiet, Høyre og Frp. Alle vil bråke med Støre.

Suksessen avhenger av at Støre holder maska mens han parerer slag og spark på veien mot valgdagen. Slik er Arbeiderpartiets utsatte posisjon ved inngangen til valgkampen 2021.

Navnebror Torbjørn Støre er ikke i slekt. Han er ikke engang Ap-mann. Han driver Støre gård, som han og kona Camilla tok navnet fra etter å ha spurt Jonas Gahr Støre pent i 2008. Ap-lederens oldefar og farfar bodde en gang på gården. Sola skinner, fluene surrer. Det gode utgangspunktet, det hyggelige vertskapet og den idylliske gården med utsikt over Trondheimsfjorden er en perfekt kulisse.

Men Torbjørn Støre er direkte, og et eksempel på hva valgkampen vil by på. Han er et høflig, men bestemt bondeopprør i egen person. Han hamrer inn budskapet overfor gjesten og pressekorpset om landbruket som tar risiko, med stadig lavere marginer. Støre parerer og smiler. Melkekyrne som trasker rundt oss virker uberørt av ordvekslingen. En av dem får litt kos fra partileder Støre, og tar gjerne imot. Kyr er heldigvis ålreite dyr.

STØRE GÅRD: Jonas Gahr Støre blant kyrne på Støre gård i Skogn.
STØRE GÅRD: Jonas Gahr Støre blant kyrne på Støre gård i Skogn. Vis mer

Trøndelag har vært et rødt, midtens rike for Ap. Nå går turen videre langs jordene inn i det som er i ferd med å bli Senterparti-land. Målingene taler sitt tydelige språk. Her har arbeiderbevegelsen vært underdogen som tok makta gjennom industrireising, organisering og velferdsutbygging, og detroniserte jordeiere som dominerende maktfaktor. Nå er rollene snudd. Senterpartiet er underdog på vei opp, og gyver løs i presseutspill etter presseutspill. Støre må trå varsomt. Velgerne flokker seg tross alt rundt Sp, og han skal kanskje regjere sammen med dem.

Valgkampteamet har lagt inn et pustestopp på Ap-stand utenfor kjøpesenteret Magneten i Levanger. Støre spretter ivrig fram med roser til alle forbipasserende. Så må pressen få sitt. Erna Solberg har bedt Støre om en forklaring på hvorfor høyresiden har et særlig ansvar for å ta et oppgjør med høyreekstremt tankegods, forteller NTBs utsendte. Støre svarer. Sylvi Listhaug mener Ap har satt i gang en brunbeising av Frp, forteller min reporterkollega fra Dagbladet. Støre tar en timeout med rådgiverne sine, før han er klar til å svare.

I Verdal sitter 99 år gamle Helga Woll (100 i desember) i Arbeiderpartiets lokaler, Rostadgården. Hun er omkranset av lokale partifeller og reisefølget til Støre, snart også av snitter, marsipankake og kaffekopper. Hun får et innrammet diplom med navnet sitt inngravert, og påskriften «75 års medlemskap i Arbeiderpartiet». Den gamle tid smiler, men avslører at hun er litt bekymret for Senterpartiets vekst. Støre parerer: «Vi må være optimistiske».

100-ÅRINGEN: Helga Woll og Støre i Rostadgården, Verdal.
100-ÅRINGEN: Helga Woll og Støre i Rostadgården, Verdal. Vis mer

Det går mot kveld og Olsok-samtale i Stiklestad kirke. Her er det ingen som vil bråke med Støre. Temaet er angrepet 22. juli, og Støre er i samtale med Arne Okkenhaug, far til Emil Okkenhaug som ble drept på Utøya. Han ble 15 og et halvt år gammel. «Det er en trøst at han fikk oppleve kjærligheten», sier Okkenhaug om sønnen som fikk en kjæreste før han ble drept. Han blir stille et øyeblikk. Støre er i sitt ess og viser sitt intellektuelle format i en samtale som flyter uanstrengt om humanisme og menneskeverd. Som utenriksminister i 2011 talte han i Emil Okkenhaugs begravelse, og han har hatt tett kontakt med familien siden. Støre er nær og overbevisende.

STIKLESTAD: Støre, Arne Okkenhaug og biskop Herborg Finnset i samtale på Stiklestad.
STIKLESTAD: Støre, Arne Okkenhaug og biskop Herborg Finnset i samtale på Stiklestad. Vis mer

Samtalen illustrerer noe som AUF-ere de siste månedene har påpekt; hvordan Ap i ti år på mange måter har vært nedslått, samtidig som de har måttet gå videre. Det må de nå også. Og en valgkamp vil alltid se framover, den blir dominert av konfliktsaker og harde dueller i et politisk landskap hvor Ap denne gangen står svært utsatt til – i klem mellom politiske motstandere fra egen og motsatt fløy.

Det vil være bemerkelsesverdig, på flere måter, hvis Arbeiderpartiet drar i land en valgseier.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer