DEBATT

Hørselshemmede:

Alltid en unnskyldning

Søndag 21. november skrev TV 2 om hvordan mangel på tolker gjør at døve Kaja Bråten risikerer å ikke kunne gjennomføre utdannelsen hun har begynt på. Nav skylder på ressursmangel.

KATASTROFALT: Frilanstolkenes arbeidsvilkår er elendige, noe som spesielt under pandemiens katastrofale effekt på tilgangen på tolkeoppdrag har fått flere til å gå over i eller utdanne seg til andre yrker, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock
KATASTROFALT: Frilanstolkenes arbeidsvilkår er elendige, noe som spesielt under pandemiens katastrofale effekt på tilgangen på tolkeoppdrag har fått flere til å gå over i eller utdanne seg til andre yrker, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 21. november skrev tv2.no om hvordan mangel på tolker gjør at døve Kaja Bråten risikerer å ikke kunne gjennomføre sin modulbaserte utdannelse. Selv om hun som døv har rett til tolk i henhold til folketrygdloven, har Nav ikke klart å stille med tolker til halvparten av samlingene. Og Nav skylder på ressursmangel.

Mangel på tolker for døve, hørselshemmede og personer med døvblindhet er ikke noe nytt. Tolkene i Akademikerforbundet (TiA) organiserer både ansatte tolker og frilanstolker i Nav, og har lenge vært klar over og påpekt disse problemene.

Når Nav peker på ressursmangel som grunn til at Bråten ikke har fått tolk, er det delvis korrekt. Tolketjenesten har altfor få ansatte tolker, og derfor reagerer TiA sterkt på at regjeringen stryker forslaget i statsbudsjettet om 23,7 millioner kroner øremerket 25 nye årsverk i Nav tolketjenesten for 2022.

Strykingen viser manglende forståelse for og kunnskap om både tolketjenestens og hørselshemmedes situasjon. Denne vil bli ytterligere forverret når tolkeloven trer i kraft 1. januar 2022 og pålegger det offentlige en plikt til å benytte kvalifisert tolk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer