DEBATT

Valget i USA

Alt har raknet for Trump

Over 230.000 corona-dødsfall, høy arbeidsledighet, et rasistisk og voldelig politi, store klasseforskjeller og et splittet USA. Det er resultatet etter fire år med en autoritær realitystjerne i Det hvite hus. I dag er det ikke Joe Biden som vinner, det er Donald Trump som taper.

ALDRI MER: Mannen som fikk flest valgmenn i 2016 er snart ferdig som president. Må USA aldri begå en slik katastrofal tabbe igjen, og må vi aldri la slike ekstremistiske krefter komme til makten her i Norge, skriver innsenderen. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
ALDRI MER: Mannen som fikk flest valgmenn i 2016 er snart ferdig som president. Må USA aldri begå en slik katastrofal tabbe igjen, og må vi aldri la slike ekstremistiske krefter komme til makten her i Norge, skriver innsenderen. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange hadde sikkert sett for seg at det ville være underholdende med en realitystjerne uten politisk erfaring i Det hvite hus. Under valgkampen i 2016 fikk han stor oppmerksomhet i tradisjonelle og sosiale medier, utmerket seg i debattene og kom med kontroversielle valgløfter som hadde stor appell og mobiliseringsevne i enkelte velgergrupper.

Trump er dyktig på kommunikasjon, men er en inkompetent og farlig politiker. Advarslene og signalene på at Trump ville være et dårlig valg som president, var mange før valget i 2016. Han brukte valgkampen på å snakke stygt om kvinner og innvandrere, mobbe funksjonshemmede, spre frykt og splitte det amerikanske folket.

Trump er selv skyld i de katastrofale valgene han har tatt som president. Men han har ikke seg selv å takke for at han ble president. Det hadde aldri skjedd uten russisk innblanding, korrupsjonen som gjennomsyrer amerikansk politikk og FBI som åpnet etterforskning mot Hillary Clinton 11 dager før valget. Dette gjorde at Trump ble valgt, og resultatene har vært helt katastrofale.

Etter tre år med Trump i Det hvite hus var resultatene elendige. Takket være Trump, har den systematiske rasismen og den mislykkede justispolitikken, som også tidligere har gjennomsyret USA over lang tid, blitt kraftig forverret, noe som resulterte i politidrapet på George Floyd.

Han har brukt talerstolen sin til å angripe «Medicare for all» og «Obamacare», i stedet for å gjøre noe med USAs dysfunksjonelle helsesystem og de titalls millioner menneskene som står uten helseforsikring.

Trump trakk USA ut av Parisavtalen og mange andre viktige internasjonale samarbeid- og handelsavtaler. Økonomien hadde han ødelagt lenge før corona, på grunn av Trumps økonomiske politikk ble de rike stadig rikere og de fattige stadig fattigere.

Så kom corona. En krise som igjen viste hvor farlig det er å ha en statsleder som ikke lytter til forskning, som sprer konspirasjonsteorier, lyver jevnlig og er mer opptatt av sitt eget rykte enn innbyggernes beste. Trump løy om hvor farlig coronaviruset var, han benektet forskning, spredte konspirasjonsteorier, lyttet ikke til eksperter og droppet å ta de grepene som var helt nødvendig for å redde liv. Konsekvensene har vært fatale.

Så langt har over ni millioner amerikanere blitt smittet av corona og dette har ført til nesten 230.000 dødsfall. Titusenvis av liv kunne vært spart hvis USAs president hadde lyttet til eksperter og forskning. Trumps coronahåndtering har ikke bare kostet titusenvis av menneskeliv, den har også drept tusenvis av arbeidsplasser og sørget for økonomiske nedgangstider av historiske dimensjoner.

Nå har alt raknet for Trump. Mannen som fikk flest valgmenn i 2016 er snart ferdig som president. Og godt er det. Hvis Trump hadde vunnet gjenvalg ville det vært slutten for USA, verden og det amerikanske demokratiet slik vi kjenner det i dag.

Må USA aldri begå en slik katastrofal tabbe igjen, og må vi aldri la slike ekstremistiske krefter komme til makten her i Norge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer