DEBATT

Valget i USA

Alt har raknet for Trump

Over 230.000 corona-dødsfall, høy arbeidsledighet, et rasistisk og voldelig politi, store klasseforskjeller og et splittet USA. Det er resultatet etter fire år med en autoritær realitystjerne i Det hvite hus. I dag er det ikke Joe Biden som vinner, det er Donald Trump som taper.

ALDRI MER: Mannen som fikk flest valgmenn i 2016 er snart ferdig som president. Må USA aldri begå en slik katastrofal tabbe igjen, og må vi aldri la slike ekstremistiske krefter komme til makten her i Norge, skriver innsenderen. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
ALDRI MER: Mannen som fikk flest valgmenn i 2016 er snart ferdig som president. Må USA aldri begå en slik katastrofal tabbe igjen, og må vi aldri la slike ekstremistiske krefter komme til makten her i Norge, skriver innsenderen. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange hadde sikkert sett for seg at det ville være underholdende med en realitystjerne uten politisk erfaring i Det hvite hus. Under valgkampen i 2016 fikk han stor oppmerksomhet i tradisjonelle og sosiale medier, utmerket seg i debattene og kom med kontroversielle valgløfter som hadde stor appell og mobiliseringsevne i enkelte velgergrupper.

Trump er dyktig på kommunikasjon, men er en inkompetent og farlig politiker. Advarslene og signalene på at Trump ville være et dårlig valg som president, var mange før valget i 2016. Han brukte valgkampen på å snakke stygt om kvinner og innvandrere, mobbe funksjonshemmede, spre frykt og splitte det amerikanske folket.

Trump er selv skyld i de katastrofale valgene han har tatt som president. Men han har ikke seg selv å takke for at han ble president. Det hadde aldri skjedd uten russisk innblanding, korrupsjonen som gjennomsyrer amerikansk politikk og FBI som åpnet etterforskning mot Hillary Clinton 11 dager før valget. Dette gjorde at Trump ble valgt, og resultatene har vært helt katastrofale.

Etter tre år med Trump i Det hvite hus var resultatene elendige. Takket være Trump, har den systematiske rasismen og den mislykkede justispolitikken, som også tidligere har gjennomsyret USA over lang tid, blitt kraftig forverret, noe som resulterte i politidrapet på George Floyd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer