Amerikansk mareritt

Det vil ikke ta slutt. Et passasjerfly styrter, og USAs allierte i Afghanistan er banditter og likplyndrere som henretter krigsfanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AMERIKANERNE bombet Taliban i kne og banet veien for Nordalliansen under ledelse av anerkjent upålitelige skurker som general Dostum, mannen som forrådte det forrige regimet i Kabul og banet veien for Taliban. De fulgte ikke ordren fra president George Bush om å vente med å rykke inn i Kabul. Foran øynene på vestlige reportere toget Nordalliansen fram, mens soldatene brøt hele registeret av menneskerettigheter. Sårete krigsfanger ble mishandlet og summarisk henrettet. I de siste ukene har amerikanere og resten av verden fått høre at Taliban må fjernes fra makten i Afghanistan nettopp fordi de var umenneskelige barbarer uten respekt for menneskeliv. I triumfens time framstår USAs nye allierte i Nordalliansen som akkurat like store skurker. Forskjellen er at disse bandittene altså er våre banditter.

LENGSELEN tilbake til uskyldens tid før den 11. september, da hele nasjonen hadde tid og overskudd til å være opptatt av sidesprangene til en tilfeldig kongressrepresentant, gjør vondt. Terrorangrepene er fortsatt åpne sår i folks bevissthet. «Jeg vil at noe sånt aldri, aldri, aldri skal kunne skje igjen,» sier en amerikansk venn. Nå er han i ferd med å bli forbannet også fordi de fire tusen som mistet livet i ruinene av World Trade Center, i andre deler av verden ikke blir vurdert som tapte liv på samme måte som sivile tap i Afghanistan. Han synes verden nå er begynt å betrakte mennesker i baseballue som mindre verd enn mennesker med turban. Han vet at det er usaklig, men følelsen er der og bidrar til å gjøre livet vanskeligere. «Terroristene må bort,» sier han og har ingen sans for argumentene som bombemotstandere i Europa bruker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer