KOMMENTARER

Abortforbud i USA

Amerikansk taliban

Høyesterett hugget et splittet land i to. Det amerikanske eksperimentet er i knestående.

USA: President Joe Biden forakter abortforbudet som gikk igjennom i høyesterett 24. juni. Video: Reuters Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanerne var forberedt etter en lekkasje tidligere i år, men da høyesterett før helgen gjorde slutt på «Roe vs Wade», utløste dommen likevel sjokk og vantro. De kunne ikke tro det, at seks konservative dommere med et pennestrøk hadde fratatt dem hardt opparbeidete rettigheter og attpåtil lovet at dette bare var begynnelsen på mindretallets tyranni.

Raseriet ljomet i gatene fra kyst til kyst. Selv i mormonerhovedstaden Salt Lake City samlet titusener seg i protest og fortvilelse.

I flere delstater ble nye drakoniske abortlover straks iverksatt, helt på linje med kvinnefiendtlige islamske regimer. I Missouri for eksempel er det ingen unntak, verken for voldtekt eller incest. En 12-åring som blir voldtatt av en onkel blir heretter tvunget til å bære frem barnet. De nye lovene rammer fattige og ressurssvake hardest i delstater hvor barnefattigdom er størst og det offentlige sikkerhetsnettet dårligst.

Det er en amerikansk tragedie, vedtatt av landets øverste domstol. Samtidig kan dommen få alvorlige følger for det amerikanske demokratiet. Tilliten til høyesterett er allerede på et historisk lavmål etter at Trump innsatte tre ultrakonservative dommere som har skapt en supermajoritet helt i utakt med flertallet i folket. Amerikanerne er kanskje delt så å si på midten i de fleste spørsmål, men ikke når det gjelder abort. Åtte av ti amerikanere mener abort bør være tillatt i en eller annen form.

Bare 25 prosent av amerikanerne sier de har stor eller ganske stor tillit til høyesterett, ifølge en fersk Gallup-måling tatt opp før dommen. Det tyder på en farlig stor mistillit til en domstol som har en helt sentral politisk rolle i amerikansk lovgivning. Tilliten blir neppe høyere av forsikringene fra en av dommerne, Clarence Thomas. Han sier i sine merknader at prevensjon, kjønnsnøytrale ekteskap og andre LHBT-rettigheter står for tur. Supermajoriteten kan bare kjøre på uten konsekvenser. Dommerne er utnevnt på livstid, og Trump-dommerne har farlig mange år på benken foran seg. De kan rekke å sende USA tilbake til 1950-tallet før de pensjonerer seg.

Det amerikanske eksperimentet, kalles det gjerne; et flertallsstyre som sikrer friheter og rettigheter for alle innbyggere, uavhengig av posisjon og rikdom, og som har skranker som beskytter innbyggerne mot maktmisbruk. En forutsetning er høy tillit til institusjonene, en tillit som har forvitret merkbart de seinere åra ved hjelp av konservative krefter som ikke har lagt skjul på at det er målet. Under Trump har den negative utviklingen skutt fart.

FULLSTENDIG ØDELAGT: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen om situasjonen i Ukraina, 28. juni 2022. Reporter: Ivan Larsson Vis mer

Amerikanerne snur seg forgjeves til Kongressen, som i lengre tid har vært handlingslammet av en dyp splittelse, forsterket av høyreekstreme republikanere som synes å ha mistet enhver kontakt med virkeligheten. På område etter område klarer ikke politikerne levere det et stort flertall av velgerne ønsker, for eksempel en mer restriktiv våpenlovgivning og en helseplan som virker. I stedet sørget høyesterett forleden for å stanse New Yorks våpenlov som begrenser adgangen til å bære våpen offentlig. Den øverste domstolen erklærte at en slik begrensning var grunnlovsstridig i en dom som er blitt kalt den største liberaliseringen av våpenlovgivningen i historien. Det skjedde samtidig som de folkevalgte såvidt klarte å enes om noen få hjelpeløse tiltak i kjølvannet av masseskytingen i Uvalde, Texas.

Det er ikke rart amerikanske velgere mister troen, og det er helt i orden for mindretallet som aldri ville kunne vinne et valg igjen, hadde det ikke vært for skitne triks og maktmisbruk.

Men selv om både politikken og høyesterett fremstår som korrupt, støtter det amerikanske eksperimentet seg også på en kraft som ennå ikke er knust. En storstilt mobilisering for å hjelpe dem som rammes av abortforbud, er allerede i gang. De sterke reaksjonene fikk til og med Trump til å frykte at raseriet kunne ramme republikanerne i mellomvalget i november, men det spørs om engasjementet varer så lenge. Svært mange velgere berøres ikke direkte av den nye abortlovgivningen, der de enten bor i blå liberale stater, eller har råd til å reise til en. Og blant dem som rammes hardest, har det tradisjonelt vært lav valgoppslutning.

Solidariteten forvitrer også raskt i en splittet nasjon.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer