At det går politikk i hvordan pandemien håndteres er bare sunt. Det gjelder både de økonomiske tiltakene, men også hvordan smitten bekjempes. Kampen mot corona medfører betydelige inngrep i folks frihet, et forhold som er av stor politisk betydning. Politikkens tilstedeværelse er altså ønskelig, men enkelte former og argumenter er lite konstruktive. Et eksempel er hvordan Moldes Høyre-ordfører Torgeir Dahl bruker distriktskortet mot Oslos byrådsleder Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet.

- Skjønner jeg har trykket på en knapp
I et intervju med VG rettet Dahl pekefingeren mot Raymond Johansen og sa at Oslo ikke gjør en god nok jobb med håndteringen av coronasmitten. Molde-ordføreren sa det går utover andre kommuner at smitten nå er økende i Oslo. Han mente det handler om dårlig lederskap og at Oslo ikke bør «premieres» med flere vaksiner fordi byen ikke klarer å håndtere egen smitte.
Raymond Johansen slo selvsagt tilbake og sa at Dahls angrep på Oslos befolkning er usmakelig. Oslo er en av storbyene i Europa som har håndtert smitten best, ifølge byrådslederen. Han sier ordfører Dahl burde benytte anledningen til å takke Oslo-folk for den innsatsen de har gjort for å bremse smittespredningen til resten av landet.

Reagerer på Molde-ordførers Oslo-kritikk
Denne duellen mellom Molde og Oslo viser hvor lett det er å forurense debatten om hvordan pandemien skal håndteres. Angrepene fra ordfører Dahl er helt urimelige og sprer bare mistillit. Ved siden av å vise fram sitt eget kritthvite skjortebryst, er det åpenbart at Dahl nå spiller Oslo-kortet inn i coronapolitikken. Det er selvsagt fristende rett før en valgkamp som i betydelig grad vil handle om distriktspolitikk og motsetningene mellom sentrum og periferi. Men det er også uredelig.
Spørsmålet om prioritering og fordeling av vaksiner skal selvsagt avgjøres politisk, men innholdet i beslutningen må bygge på faglige, medisinske råd. Ikke distriktspolitikk eller hva som tjener eget parti. Det som er kritikkverdig i denne saken er regjeringens seine håndtering av spørsmålet om geografisk skjevfordeling av vaksiner til kommuner med høyest smitte.
Dette spørsmålet har vært høyt på dagsorden siden tidlig i januar, og regjeringen har nå fått den bestilte anbefalingen fra Folkehelseinstituttet. Den vil regjeringen holde hemmelige til den skal bestemme seg en gang i midten av mars. Dette er strutsepolitikk. Rapporten fra FHI bør offentliggjøres umiddelbart og regjeringen må bestemme seg før det går betennelse i vaksinepolitikken.