LEDER

Angrepet på Oslo

Duellen mellom Molde og Oslo viser hvor lett det er å forurense debatten om hvordan pandemien skal håndteres. Angrepene fra Molde-ordføreren er helt urimelige og sprer bare mistillit.

STRAMMER INN: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) presenterer nye og strengere koronatiltak på en pressekonferanse i Oslo rådhus søndag ettermiddag. Foto: Fredrik Hagen / NTB
STRAMMER INN: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) presenterer nye og strengere koronatiltak på en pressekonferanse i Oslo rådhus søndag ettermiddag. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +314
innlagt212 -6
døde 734 +25
påvist smittet 143 000 000+854.4K
døde 3 040 000 +14.2K
Se mer

At det går politikk i hvordan pandemien håndteres er bare sunt. Det gjelder både de økonomiske tiltakene, men også hvordan smitten bekjempes. Kampen mot corona medfører betydelige inngrep i folks frihet, et forhold som er av stor politisk betydning. Politikkens tilstedeværelse er altså ønskelig, men enkelte former og argumenter er lite konstruktive. Et eksempel er hvordan Moldes Høyre-ordfører Torgeir Dahl bruker distriktskortet mot Oslos byrådsleder Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet.

I et intervju med VG rettet Dahl pekefingeren mot Raymond Johansen og sa at Oslo ikke gjør en god nok jobb med håndteringen av coronasmitten. Molde-ordføreren sa det går utover andre kommuner at smitten nå er økende i Oslo. Han mente det handler om dårlig lederskap og at Oslo ikke bør «premieres» med flere vaksiner fordi byen ikke klarer å håndtere egen smitte.

Raymond Johansen slo selvsagt tilbake og sa at Dahls angrep på Oslos befolkning er usmakelig. Oslo er en av storbyene i Europa som har håndtert smitten best, ifølge byrådslederen. Han sier ordfører Dahl burde benytte anledningen til å takke Oslo-folk for den innsatsen de har gjort for å bremse smittespredningen til resten av landet.

Denne duellen mellom Molde og Oslo viser hvor lett det er å forurense debatten om hvordan pandemien skal håndteres. Angrepene fra ordfører Dahl er helt urimelige og sprer bare mistillit. Ved siden av å vise fram sitt eget kritthvite skjortebryst, er det åpenbart at Dahl nå spiller Oslo-kortet inn i coronapolitikken. Det er selvsagt fristende rett før en valgkamp som i betydelig grad vil handle om distriktspolitikk og motsetningene mellom sentrum og periferi. Men det er også uredelig.

Spørsmålet om prioritering og fordeling av vaksiner skal selvsagt avgjøres politisk, men innholdet i beslutningen må bygge på faglige, medisinske råd. Ikke distriktspolitikk eller hva som tjener eget parti. Det som er kritikkverdig i denne saken er regjeringens seine håndtering av spørsmålet om geografisk skjevfordeling av vaksiner til kommuner med høyest smitte.

Dette spørsmålet har vært høyt på dagsorden siden tidlig i januar, og regjeringen har nå fått den bestilte anbefalingen fra Folkehelseinstituttet. Den vil regjeringen holde hemmelige til den skal bestemme seg en gang i midten av mars. Dette er strutsepolitikk. Rapporten fra FHI bør offentliggjøres umiddelbart og regjeringen må bestemme seg før det går betennelse i vaksinepolitikken.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 088 100 (20.3%)i Norge har fått dose nr 1
301 742 (5.62%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer