DEBATT

Utdanning i utlandet

Angrer på én ting

Regjeringen har tre forslag for å gjøre det mer attraktivt å dra til prioriterte land. Jeg håper det kan være en ekstra dytt til å kaste seg uti det litt mer ukjente.

ANGRER: Er det en ting jeg angrer på her i livet, så er det at jeg aldri dro på utveksling. Å bli kjent med en ny kultur, nytt språk og nye mennesker, er også nyttig senere, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ANGRER: Er det en ting jeg angrer på her i livet, så er det at jeg aldri dro på utveksling. Å bli kjent med en ny kultur, nytt språk og nye mennesker, er også nyttig senere, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Verden blir stadig mindre og vi blir stadig mer avhengig av internasjonalt samarbeid og handel. I fjor eksporterte Norge varer for 904 milliarder kroner. Åpenbart er EU den viktigste handelspartneren vår, men også Kina og USA er viktige. Norge importerer også varer for over 700 milliarder kroner. For eksempel er Tyskland det landet vi importerte flest personbiler fra i fjor. Norge er en liten og åpen økonomi som er avhengige av handel med resten av verden.

Med det som bakteppe, så er det et paradoks at norske studenter i liten grad ser utover verden når de skal utdanne seg og NHOs medlemsbedrifter i svært liten grad vektlegger internasjonal erfaring i nyansettelser.

Når vi spør norske studenter hvorfor de ikke reiser på utveksling, er det de utenomfaglige grunnene som er viktigst, som at de må være borte fra venner og familie og mister muligheten til å jobbe under studiene. Men av de faglige årsakene så peker de på manglende informasjon, opplevelsen av at studiene ikke passer inn i studieprogrammet her hjemme og at de ikke ser helt nytten av et utenlandsopphold.

Disse utfordringene kan universitetene og høyskolene gjøre noe med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer