DEBATT

Nytt lovforslag om voldsoffererstatning

Ansvaret legges på voldsofrene

Om lovforslaget blir vedtatt slik det står nå, må voldsofre gå til sivilt søksmål mot skadevolder, og vinne, for å få voldsoffererstatning fra staten. En risiko og en påkjenning de færreste har mulighet til, eller ønsker å ta.

PÅKJENNING: Med det nye lovforslaget, vil terskelen for å få voldsoffererstatning øke dramatisk: Ikke bare må du anmelde, men du må i tillegg ha en dom der du har blitt tilkjent erstatning, skriver innsender. Foto: Shutterstock/NTB

PÅKJENNING: Med det nye lovforslaget, vil terskelen for å få voldsoffererstatning øke dramatisk: Ikke bare må du anmelde, men du må i tillegg ha en dom der du har blitt tilkjent erstatning, skriver innsender. Foto: Shutterstock/NTB

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringens forslag til ny voldsoffererstatningslov velter ansvaret over på den voldsutsatte og gjør det så å si umulig å få erstatning. Volden rammer hovedsakelig kvinner. Hvorfor har likestilte Norge fortsatt så store utfordringer med å håndtere vold mot kvinner og barn?

Voldsoffererstatning er en rettighet voldsofre har til økonomisk kompensasjon fra staten for skader påført som følge av straffbare voldshandlinger. I dag gjelder det en lang rekke krenkelser, blant annet vold, seksuelle overgrep eller andre straffbare handlinger som krenker respekten for liv, helse og frihet. Voldsoffererstatning er viktig både økonomisk og helsemessig og er kanskje den eneste formen for anerkjennelse mange voldsofre får.

For å få erstatning etter dagens voldsoffererstatningslov, er det et krav om at voldsofre anmelder forholdet. Om saken blir henlagt kan man likevel søke om voldsoffererstatning. En mulighet for anerkjennelse og reparasjon av den uretten som har blitt begått, har vært voldsoffererstatning. Da har man, selv om saken er henlagt, hatt mulighet til å søke erstatning.

Med det nye lovforslaget, vil terskelen for å få voldsoffererstatning øke dramatisk: Ikke bare må du anmelde, men du må i tillegg ha en dom der du har blitt tilkjent erstatning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer