DEBATT

Ap, MDG og klimakamp

Ap er ikke med på dugnaden

«Klimakampen er ikke en konkurranse, det er en dugnad,» skriver AUFer Kasper Syvertsen. Problemet er at Arbeiderpartiet aldri har villet være med på den dugnaden.

PARTISKIFTE;: «Jeg lever helt greit med å være uenig med Ap på miljøfeltet», sier Kasper Syvertsen. Slik underbygger han det problematiske: Ap snakker fint om miljøet i festtaler, men når de må prioritere, setter de klima- og miljøsaken på sidelinjen, skriver Ulrikke Torgersen.
PARTISKIFTE;: «Jeg lever helt greit med å være uenig med Ap på miljøfeltet», sier Kasper Syvertsen. Slik underbygger han det problematiske: Ap snakker fint om miljøet i festtaler, men når de må prioritere, setter de klima- og miljøsaken på sidelinjen, skriver Ulrikke Torgersen. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er glad for at Syvertsen funnet seg til rette i sitt nye parti. Dessverre har han allerede plukket opp de sedvanlige flosklene fra Arbeiderpartiet. «MDG har ikke politikk for livet utenfor ring 3», skriver Syvertsen, uten å forklare hvorfor MDGs politikk er distriktsfiendtlig.

Jeg har vokst opp i Rogaland, og jeg ser at distriktene sårt trenger grønn politikk. Småbrukerne våre trenger mer subsidier, mindre produksjonspress og hjelp til å kutte utslipp – der leverer MDG. De trenger ikke enda en motorvei, men rassikring, klimatilpasning og midler til å omstille seg – og der leverer MDG.

Som rogalending har jeg observert to oljekriser på nært hold. Felles for begge krisene var at politikerne ikke lærte: Dess færre ben norsk næringsliv har å stå på, dess mer risikabelt er det for arbeidsplassene, økonomien og tryggheten for folk flest rundt om i landet.

Å bekjempe klima- og naturkrisa er det beste og mest effektive man kan gjøre for bekjempelse av fattigdom og sosial ulikhet, globalt og lokalt. Jeg meldte meg inn i De Grønne fordi partiets politikk ikke bare planlegger for fem og ti år fram i tid: De planlegger for at generasjoner i all overskuelig framtid skal ha et en trygg økonomi, trygge jobber, et stabilt klima og en rik natur å leve av.

Arbeiderpartiet var med på å sikre en milliardpakke i skattelettelser til oljebransjen i vår. Men arbeidsplassene i olja er ikke lengre trygge om EU når klimamålene sine i 2030 – og det må vi bare forutsette at de gjør om vi skal unngå katastrofale klimaendringer.

Av den grunn må vi tenke nytt om norsk næringsliv og bruke koronakrisa til omstilling. Kasper Syvertsen skriver at han «lever helt greit med å være uenig med Ap på miljøfeltet». Slik underbygger han det problematiske med landets største parti: De snakker fint om miljøet i festtaler, men når de må prioritere, setter de klima- og miljøsaken pent på sidelinjen.

GLADNYHET: Regjeringen presenterte i dag en svindyr gladnyhet av et klimatiltak. - Historisk, sier Erna Solberg. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

I vårt alternative statsbudsjett omfordeler vi mer mellom fattig og rik enn det Arbeiderpartiet gjør. Ikke bare sikrer vi framtidig velferd ved å sette klima og miljø høyest, men vi bruker skattepolitikken til sterk sosial omfordeling.

Vi står foran et veivalg. Vi kan fortsette å investere alle midlene i en næring som Europa og verden omstiller seg fra, eller vi kan være lure; vi kan starte utviklingen av et mangfoldig næringsliv nå og sikre velferden også for framtida, ved å sørge for investering i forskning, gründervirksomhet, teknologi og kunnskap.

Jeg stemmer De Grønne fordi uten et levelig klima har vi en velferdsstat under press. Er Kasper Syvertsen opptatt av en trygg velferdsstat, også for framtida, bør han gi sin stemme til MDG neste år.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer