KOMMENTARER

Viken:

Ap viser Sp fingeren

Hvis Arbeiderpartiet stopper oppløsningen av storfylket Viken, er det eklatant løftebrudd og en mulig regjeringskrise.

FORUTSETNING FOR SAMARBEID: Statsminister Jonas Gahr Støre står her foran kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) og utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp). Brenna og Tvinnereim satt før de ble statsråder sammen i fylkesrådet i Viken, som hadde oppløsning av fylket som første og viktigste punkt i samarbeidserklæringen. Foto: Heiko Junge / NTB
FORUTSETNING FOR SAMARBEID: Statsminister Jonas Gahr Støre står her foran kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) og utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp). Brenna og Tvinnereim satt før de ble statsråder sammen i fylkesrådet i Viken, som hadde oppløsning av fylket som første og viktigste punkt i samarbeidserklæringen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Er Arbeiderpartiet allerede lei av å sitte i regjering med Senterpartiet? Det ser slik ut, nå som flere Ap-statsråder og statssekretærer går i bresjen for å knuse Senterpartiets viktigste valgløfte på Østlandet. Å oppløse storfylket Viken var det viktigste og første punktet i samarbeidsavtalen mellom de rødgrønne partiene i fylkesrådet i Viken. Og det var et krystallklart løfte fra partileder Jonas Gahr Støre i valgkampen.

Hvis Arbeiderpartiet gjør dette, vil det ikke bare skape dårlig samarbeidsklima mellom de to regjeringspartiene. Det vil være totalt ødeleggende for tilliten og kan skape regjeringskrise.

Regionreformen var elendig politisk håndverk fra Erna Solbergs regjering. Høyres kongstanke om å fjerne fylkeskommunene ble til kompromissforslaget om få og store regioner, som ble knust i møte med samarbeidspartiene. Alle fikk litt, for å bevare husfreden i regjering.

19 fylker ble redusert til 11, men med så ulik størrelse og profil at den planlagte overføringen av oppgaver ble redusert til det ubetydelige. Som Jonas Gahr Støre sa den gang: regionreformen er et makkverk.

Men det kostet 336 millioner kroner å slå sammen Buskerud, Østfold og Akershus - og kan koste like mye å oppløse Viken. I tillegg kommer de menneskelige omkostningene med omstilling for tusenvis av ansatte. Over hele landet har lokalpolitikere de siste åra brukt mye tid og mye penger på å slå sammen kommuner og fylker - som nå kan bli oppløst. Å reversere er et nytt stort arbeid, uten at resultatet nødvendigvis blir bedre for innbyggerne. Det er derfor mange som nå tenker at det enkleste er å se framover, istedenfor. Slik pragmatisme er rasjonell og klassisk Ap-politikk.

Arbeiderpartiet bestemmer Vikens skjebne. Regjeringen vil oppløse alle tvangssammenslåtte kommuner og fylker som søker om det innen 1. mars. Fylkestinget i Viken skal på sitt møte 23. og 24. februar bestemme om de vil sende en slik søknad eller ikke. Ap er på vippen i fylkestinget. Partiets representanter vil være låst til standpunktet som vedtas på partiets representantskapsmøte 5. februar.

Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet i Viken. Buskerud Ap og Østfold Ap vil oppløse fylket. Et stort flertall av Vikens befolkning ønsker det samme.

Forrige ukes enstemmige styrevedtak i Akershus Arbeiderparti kan stoppe dette. I styret sitter pikant nok både utenriksminister Anniken Huitfeldt, kunnskapsminister Tonje Brenna og statssekretær i næringsdepartementet Halvard Ingebrigtsen. Stortingsrepresentant Mani Hussaini og tidligere AUF-leder Ina Libak er også blant de profilerte medlemmene. De vil bevare Viken.

Akershus Arbeiderparti vil overkjøre de to andre fylkeslagene, og stoppe en oppløsning av Viken. I representantskapsmøtet kan kanskje Akershus få flere representanter enn Østfold Ap og Buskerud Ap til sammen.

I 2019 hadde Akershus 49 representanter, mens Østfold og Buskerud hadde 51 representanter i representantskapet. Nå har Akershus medlemsvekst, og antall representanter skal fordeles påny. Partikontoret kan i skrivende stund ikke svare på om Akershus vil få flere stemmer enn Buskerud og Østfold totalt, og de kan heller ikke svare på når dette blir klart.

Huitfeldt og Brenna kan derfor stå i spissen for å overkjøre både de to andre fylkeslagene i Viken og sitt eget fylkesråd - og påføre Senterpartiet et knusende nederlag i regjering. Det er dristig.

Dette er et eklatant løftebrudd. Da de rødgrønne partiene ble enige om en samarbeidsavtale og dannet fylkesråd i Viken etter forrige valg, handlet første punkt i avtalen om at de var imot tvangssammenslåingen. De lovet å «legge frem en sak for fylkestinget med anmodning til Stortinget om å oppløse Viken».

Dette ble frontet av fylkesrådsleder Tonje Brenna og fylkesråd Anne Beathe K. Tvinnereim. Nå sitter de to sammen i regjering, og førstnevnte jobber for å stoppe oppløsningen.

Enkelte Ap-politikere tvilte, det viste seg med uklare utspill også før valget og skapte debatt. Stortingspresident Masud Gharahkhani og en rekke Ap-politikere gikk derfor ut og lovte velgerne at de ville oppløse Viken.

Partileder Jonas Gahr Støre skrev i august i Dagsavisen, sammen med daværende ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård og stortingsrepresentantene Stein Erik Lauvås og Elise Bjørnebekk-Waagen. De slo fast at det ikke var noen grunn til å tvile på partiets standpunkt, under tittelen «Arbeiderpartiet vil oppløse Viken».

Nå som Støre er statsminister og Nygård samferdselsminister, burde dermed saken være oppe og avgjort. Men regjeringserklæringen fikk et forbehold om nytt vedtak i fylkestinget, istedenfor direkte oppløsning slik Senterpartiet ønsket. Og nå står altså kampen om dette vedtaket.

Regjeringen Støres dårlig start skyldes delvis eksterne forhold, som strømkrise og pandemi. Men bråket rundt strømkabler, rovdyr, verna vassdrag og ansettelse av ny sentralbanksjef er stadige påminnelser om at de jammen har skylda for mye støy selv også.

Nå går altså flere av Arbeiderpartiets statsråder til kamp mot regjeringspartnerens viktigste valgkampsak. Det er som å vise fingeren til Senterpartiet. Husfreden blir ødelagt, regjeringen kan raskt likne et skilsmissebo. Dette ville aldri Erna Solberg gjort.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer