DEBATT

Vaksinefordeling

Åpenbar løsning på vaksinefordelingen

Med Janssen alene vil de fleste fordelingsspørsmålene ved et trylleslag bli overflødige.

BRUK VAKSINENE: Én av hundre tusen kan få blodpropp av AstraZeneca, én av en million av Janssen, melder BBC. Til sammenlikning kan hver tredje coronapasient har psykiske og nevrologiske seinvirkninger etter et halvt år, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB

BRUK VAKSINENE: Én av hundre tusen kan få blodpropp av AstraZeneca, én av en million av Janssen, melder BBC. Til sammenlikning kan hver tredje coronapasient har psykiske og nevrologiske seinvirkninger etter et halvt år, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det diskuteres om Oslo skal få ytterligere forrang i vaksinefordelingen. Byrådsleder Raymond Johansen har tatt til orde for at Oslo skal få alle landets vaksiner i ei uke.

Med dagens skjevfordeling vil Oslo ha 72 prosent fullvaksinert i august, mot ca. 42 prosent i Trondheim. Med en dobling av skjevfordelingen blir tilsvarende tall 92 prosent i Oslo / 38 prosent i Trondheim; tilsvarende for resten av landet, skriver Adresseavisen.

Ikke uventet uttrykkes skepsis i andre deler av landet. Helsebyråd i Bergen har blankt avvist noe slikt, melder Bergens Tidende. Ifølge Adresseavisen advarer ordføreren i Trondheim om at det ikke vil bli akseptert av landets øvrige befolkning om Oslo er ferdigvaksinert i sommer, mens resten av landet må vente til jul – eller lenger.

Å ha store konsentrasjoner av uvaksinert befolkning rundt om i landet er heller ikke problemfritt. Et nytt utbrudd kan komme når som helst og hvor som helst, f.eks. nå nylig i Ålesund.

Det ingen snakker om, er at det er en åpenbar løsning på disse problemene: Ta i bruk AstraZeneca- og Janssen-vaksinene vi har, eller er lovet før sommeren, doser til godt over en million nordmenn, ifølge NRK. Med Janssen alene vil de aller fleste av disse vaksinefordelingsspørsmålene ved et trylleslag bli overflødige.

ÅPNER OPP: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, presenterte onsdag 5. mai lettelser og starten på fast to av gjenåpningen av hovedstaden. Video: NTB Vis mer

AstraZeneca og Janssen er satt på vent på grunn av ekstremt sjeldne, men alvorlige bivirkninger (blodpropp). Én av hundre tusen kan få blodpropp av AstraZeneca, én av en million av Janssen, melder BBC. Til sammenlikning rapporterte Aftenposten at en tredjedel av coronapasienter har psykiske og nevrologiske seinvirkninger etter seks måneder; dette inkluderer alt fra depresjoner til demens, og blodpropp er kan også forekomme etter en corona-infeksjon.

Det føles meningsløst å leve i frykt for corona og krangle om hver vaksinedose når vi har løsningen liggende på lager, en løsning som internasjonale eksperter verden over har godkjent.

Jeg, og mange andre òg, vil gladelig ta Janssen eller AstraZeneca.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer