Aper etter Monkees

Som programserie er «Popstars» ålreit, men litt for overflatisk.

Første episode dreide seg om å sile ned 1100 håpefulle på audition til 10 mulige kandidater. Her var det mange håpefulle med høy Milli Vanilli-/Olga Marie-faktor. Andre program dreide seg om å kutte ned fra ti til fem. Det var mer tårer og nerver. Og i går fikk vi så gruppas nye hverdag; der alle bor sammen i en leilighet og løper på danseprøver, stemmeprøver, studiojobbing og fotostyling. Innimellom pizzaselskap hjemme, og selvsagt intervjuer til pressen. Den virkelige pressen.

Og her nærmer man seg metafjernsyn: Når virkelige Håkon Moslet fra virkelige Dagbladet blir filmet mens han intervjuer popgruppa om prosjektet, er Moslet da på jobb - eller spiller han en rolle i et virkelighets-tv-program? Det samme gjelder P3s programleder, som blir filmet mens hun har popgruppa på besøk i sitt virkelige studio for et virkelig radioprogram, der gruppa flinkt leverer de velpolerte selvfølgelighetene man mener slike intervjuer tydeligvis krever. Her byr «virkeligheten», altså vi i mediene, serien på helt gratis skuespillere.

Programmet er best når det er tett på produksjonsprosessen, med kommentarer fra produsenter og andre: «De er litt sånn karaoke alle sammen, synger veldig mye hele tida. Og med en egen oppfatning av timing.»

Eller fra en betryggende fotograf: Dette går bra. Pene mennesker gir pene bilder.

Produksjonen er også sympatisk i at den ikke veltet seg i skuffelsen fra de vrakede, og i en viss skjerming av sterke meldinger fra juryen: Vi måtte bare gjette hvem de snakket om, og det holder en våken foran skjermen. Men vi kunne godt blitt mer kjent med deltakerne.

Mer innsikt i stedet for grundig reportasje om vaskemaskintakling hadde vært bra. Serien skal slutte med at gruppa, ennå uten navn, skal varme opp for Westlife foran 7500 publikummere. Det er det bare noen uker og noen hundre dansetrinn til. Og så er det selvsagt morsomt å få popgruppas tilbakemelding på seriøse musikkkommentatorers synsing om dem på fjernsyn: «Hvor har han der kjøpt hjernen sin hen? På Nille?» Reality-TV strikes back.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.