LEDER

Dagbladet mener:

Åpne kort er best

Stortingsrepresentanter bør spille med åpne skattekort. De bygger ikke opp tillit ved å fornekte sine udåder.

LIV OG LÆRE: Stortingsrepresentantene vedtar regelverk for beskatning, men sliter med å følge det selv. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LIV OG LÆRE: Stortingsrepresentantene vedtar regelverk for beskatning, men sliter med å følge det selv. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Skatteetaten har sendt 45 betalingskrav til politikere som har betalt for lite skatt til fellesskapet.

Det har de nok ikke alle gjort med overlegg, men med det som må sies å være en solid dose intellektuell latskap og dårlig håndverk fra Stortingets administrasjon.

Bakgrunnen for skattekravene er at en rekke politikere ikke har skattet riktig av den fordelen det er å få tildelt en pendlerbolig av jobben. Når disse boligene i tillegg er betalt for med våre skattepenger, har nok ikke folk flest mye tålmodighet med fiffige løsninger for å holde skatteregningen lavest mulig.

Dersom man har utgifter knyttet til boligen på sitt hjemsted og må flytte til Oslo for å sitte på Stortinget eller jobbe for regjeringen, så bør man selvsagt ikke betale skatt av det.

Men når noen har leid ut leiligheten på hjemstedet eller rett og slett bare bodd gratis på gutte- eller jenterommet, så bør man skatte av pendlerboligen.

Det er snodig at så mange stortingsrepresentanter hevder at de ikke var klar over at regelverket fungerer slik. Det er nemlig slik de har vedtatt at det skal fungere for alle andre yrkesgrupper.

I rettferdighetens navn er skylden her faktisk delt i to. Ja, stortingsrepresentantene må ta sin andel av skylden, men det må også Stortingets administrasjon.

Kulturminister Anette Trettebergstuen er én av dem som har fått en skattesmell ifølge VG. Hun skal ha honnør for at hun er åpen om det, men det som er vel så interessant er at hun mener Stortingets administrasjon har begått en grov feil. Hun mener nemlig at den har rapportert inn for lav verdi på hennes pendlerbolig, og at hun derfor må betale over 100 000 kroner mer i skatt.

Stortingets administrasjon skal gjøre det lettere for politikere å gjøre jobben sin, men nå stiller de dem bare i forlegenhet.

Flere burde lære av Trettebergstuen. Hvis du er uenig i det skattekravet du har fått, eller om du mener at prosessen har vært dårlig, er det lov å forsøke å forklare det.

Men det hele starter og slutter med åpenhet. Det å holde skattekortet tett til brystet i håp om å gjenreise tilliten til stortingsrepresentantene, er en dårlig løsning.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer