Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Aps fattigplan

Nå som Arbeiderpartiet er ute av regjeringskontorene, vil partiet gi 1,4 milliarder mer til de fattige. Les hvordan de skal bruke pengene nå som de ikke har dem!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med partifellene Hill-Marta Solberg og Bjarne Håkon Hanssen presenterte han i dag Ap-satsingen:

  • Ap vil bruke mer penger på bostøtte, sette i verk tiltak for bostedsløse i byene og arbeidsmarkedstiltak.
  • Noe skal også brukes på å redusere taket på egenandeler til medisiner.

I tillegg til disse tiltakene som gjelder budsjettet for neste år, går Arbeiderpartiet nå i gang med et mer grundig og langsiktig arbeid for å utforme en politikk for bekjempelse av fattigdom.

- Tidligere landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen skal lede arbeidsgruppen som partiet setter ned for å meisle ut en mer langsiktig politikk på området, opplyser Stoltenberg.

Hanssen har også ledet arbeidet med de mer kortsiktige tiltakene som Aps stortingsgruppe la fram i dag.

I sitt forslag til statsbudsjett gikk Stoltenberg-regjeringen inn for å bruke vel 1,5 milliarder kroner på spesielle tiltak for de økonomisk vanskeligstilte. Av beløpet på 1,4 milliarder som Ap nå vil bruke i tillegg, brukes om lag 700 millioner kroner på å lette skattebyrdene for dem som tjener mindre enn 200.000 kroner i året. Dette gjøres ved å øke minstefradraget.

Resten av satsingen blir fordelt på flere tiltak

  • 95 millioner kroner går med til å redusere taket på egenandeler til medisiner fra 1.500 kroner til 1.350 kroner i året.
  • 50 millioner kroner skal brukes til å styrke det forebyggende rusmiddelarbeidet.
  • 43 millioner kroner øremerkes økte boligtilskudd til å bygge utleieboliger. Dette vil gjøre det lettere for unge og vanskeligstilte å etablere seg i boligmarkedet.
  • Bostøtteordningen blir tilført 77 millioner kroner mer, og 5 millioner kroner øremerkes tiltak for bostedsløse i storbyene.
  • Aps «fattigpakke» styrker videre barnevernet i kommunene med 20 millioner kroner.
  • Arbeidsmarkedstiltakene øker med 45 millioner kroner, som ifølge partiet vil gi ytterligere 500 arbeidsplasser.

- Dette er nødvendig når regjeringen har varslet økt arbeidsledighet neste år, mener Ap.

Ap støtter i tillegg flere av Bondevik-regjeringens forslag, blant annet økning av barnetilleggene i Folketrygden fra 2.500 kroner årlig til 5.000 kroner. Dette koster alene 86 millioner kroner.

FATTIG-AP: Arbeiderpartiet blar nå opp 1,4 milliarder kroner mer enn Stoltenberg-regjeringen foreslo å bruke for å hjelpe dem som er vanskeligst stilt økonomisk. Aps Bjarne Håkon Hanssen, Jens Stoltenberg og Hill-Marta Solberg presenterte Aps nye fattig-pakke.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart