DEBATT

Profitt i barnehagesektoren:

Arbeiderpartiet må bestemme seg

Profittfri eller kommersiell barnehagesektor – hva mener egentlig Arbeiderpartiet?

BARNEHAGER: Vi må sikre at penger bevilget til barnehage faktisk går til barnas beste, ikke som fortjeneste til velferdsprofitører, skriver Bjørnar Moxnes.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BARNEHAGER: Vi må sikre at penger bevilget til barnehage faktisk går til barnas beste, ikke som fortjeneste til velferdsprofitører, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kommersielle krefter har fått fritt spillerom i velferden for lenge. Vi må sikre at penger bevilget til barnehage faktisk går til barnas beste, ikke som fortjeneste til velferdsprofitører.

Det er derfor positive signaler når Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg skriver at «Arbeiderpartiet mener fellesskapets midler skal brukes til å løse fellesskapet oppgaver». Men Solberg skriver videre at Rødt «åpner opp for å legge fra seg sitt «forbud mot kommersiell drift av barnehage» og heller støtte vårt forslag».

Da må jeg spørre: Hva er egentlig Arbeiderpartiets forslag?

Rødt har sagt at vi er villige til å samarbeide om alle forbedringer av lovverket, men vi tror ikke at kommersielle aktører vil la være å drive kommersielt. Skal vi sikre at alle penger bevilget til barnehage kommer barna til gode må vi slå fast at velferden skal være profittfri.

Det er derfor vi har stilt forslag om at regjeringen må legge fram en plan for opptrapping av offentlig og ideelt eierskap og drift, og å sikre at barnehagene drives av offentlige eller ideelle aktører. Det vil bety at alle fellesskapets midler skal brukes til fellesskapets oppgaver i barnehagesektoren, og at vi setter ned foten for kommersielle aktører, som henter penger ut av sektoren til egen private fortjeneste. Men dette har Arbeiderpartiet stemt mot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer