DEBATT

Frivilligheten

Året som gjorde meg flau

Viruset bør ikke være alt vi husker fra 2020.

MANGFOLD: Jeg har som frivillighetsleder selv vært for dårlig på å løfte mangfold fram, og det gjør meg flau. Det gjelder i vår egen organisasjon, og det gjelder i arbeidet med å utfordre andre organisasjoner, skriver Stian Slotterøy Johnsen,.
MANGFOLD: Jeg har som frivillighetsleder selv vært for dårlig på å løfte mangfold fram, og det gjør meg flau. Det gjelder i vår egen organisasjon, og det gjelder i arbeidet med å utfordre andre organisasjoner, skriver Stian Slotterøy Johnsen,. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Frivilligheten har lagt lista for lavt. 2020 har vist oss at problemene med rasisme og ubevisst ekskludering er mye større og mer strukturelle enn vi hadde innsett. Jeg er flau for at vi har gjort for lite, men bestemt på at vi skal få til mer.

Viruset bør ikke være alt vi husker fra 2020. Erkjennelsen av at rasisme og ekskludering basert på hudfarge og etnisitet finnes og må bekjempes også i Norge, bør ha satt seg dypt i oss. Selv om frivilligheten, sammen med skolen, er Norges viktigste inkluderingsmaskin, har vi store blindflekker.

I kjølvannet av George Floyd-saken, fikk den amerikanske Black Lives Matter-bevegelsen et oppsving også i Norge. Det ble en anledning for mange til å komme fram med sine historier, historier som viste at problemene er mye nærmere enn vi har likt å tro i norsk frivillighet.

Historiene har ledet meg og mange tillitsvalgte i frivillige organisasjoner til selvransakelse.

Jeg har som frivillighetsleder selv vært for dårlig på å løfte mangfold fram, og det gjør meg flau. Det gjelder i vår egen organisasjon, og det gjelder i arbeidet med å utfordre andre organisasjoner. Det finnes ingen mirakelkur for å løse problemene med rasisme og ekskludering i frivilligheten, men vi kan likevel gjøre mer og arbeide mer systematisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer