KOMMENTARER

Krigen i Kaukasus

Armenias tapte krig

Du vet hvor landet ligger når folk i ett land feirer i gatene, og folk i nabolandet stormer parlamentet på jakt etter syndebukker. Da har ett land seiret, mens et annet er beseiret. Denne gangen i krig, skriver Morten Strand.

Armenias tapte krig
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Bildet på nederlaget var så klart som det kunne bli. På gulvet i en korridor i parlamentet lå parlamentspresidenten Ararat Mirzojan svimeslått, banket opp av rasende demonstranter som krevde statsminister Nikol Pashinjans avgang. Nyheten var nettopp blitt kjent om at statsministeren natta i forveien - natt til 10. november - hadde skrevet under på det som i realiteten var en kapitulasjon etter en seks uker lang krig med nabolandet Aserbajdsjan.

Nå kan man i Armenia banke opp både parlamentspresidenten og mange andre uten at landet går under. For Armenia er dømt til overlevelse på grunn av folkemordet de kristne armenerne var utsatt for under 1. verdenskrig, da Tyrkia oppsto fra ruinene av det mange-kulturelle osmanske riket. Ingen vet bedre enn armenerne selv at de aldri kan tillate seg å gå under.

Men i Armenia kan man heller ikke tillate seg å tape Nagorno Karabakh. Det er snakk om steinrøysa som er befolket av 147 000 armenere i det som er en del av nabolandet Aserbajdsjan, men som ble tatt med militær makt av Armenia i en krig som sluttet i 1994, og var et etnisk oppgjør etter Sovjetunionens oppløsning. Ekstra vanskelig er det at Nagorno Karabakh ikke engang har grense til Armenia, men ligger lukket inne i Aserbajdsjan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer