DEBATT

Skatt:

Arven etter Erna

Høyres store arv fra Erna er skattekuttet på over 34 milliarder kroner. Det kunne finansiert 13 000 lærere eller 54 000 barnehageplasser.

HAMSKIFTE: Høyre bør ikke komme unna med at de i regjering øker forskjellene, mens de i opposisjon later som de plutselig er opptatt av at vanlige folk prioriteres, skriver innsenderen. Her er partileder Erna Solberg under Høyres landsmøte tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB
HAMSKIFTE: Høyre bør ikke komme unna med at de i regjering øker forskjellene, mens de i opposisjon later som de plutselig er opptatt av at vanlige folk prioriteres, skriver innsenderen. Her er partileder Erna Solberg under Høyres landsmøte tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Høyre kan ikke prate seg bort fra økte forskjeller. Etter åtte år med Høyre i regjering som økte forskjellene historisk mye mellom rike og vanlige folk i Norge, snudde Arbeiderpartiet skuta i fjor høst og økte skattene for de som har aller mest fra før, og kuttet skatten for alle som tjener under 750 000.

TREKKER SEG: MDGs partileder Une Bastholm trekker seg som partileder. Video: Dagbladet TV. Reporter: Edward Stenlund / Steinar Suvatne Vis mer

Høyres store arv fra Erna er skattekuttet på over 34 milliarder kroner. Det kunne finansiert 13 000 lærere eller 54 000 barnehageplasser. Samtidig gikk prisene på fastlege, barnehage og SFO opp.

Det er forståelig at Høyres stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand i Dagbladet 11. august prøver å fortelle en alternativ historie hvor det er Arbeiderpartiet som øker forskjellene, men virkeligheten er stikk motsatt. Høyre bør ikke komme unna med at de i regjering øker forskjellene, mens de i opposisjon later som de plutselig er opptatt av at vanlige folk prioriteres.

Høyre mottar hvert år pengestøtte til valgkamp fra rike personer med milliardformuer. Hvorfor det? Hovedhensikten er åpenbart å støtte Høyres valgkamp slik at de vinner valg og kan jobbe for interessene til rike personer og deres selskaper gjennom mindre beskatning, slik Høyre også ved hver anledning har gjort. Vis meg dine venner så skal jeg si deg hvem du er.

I tillegg til å kutte skattene for de som tjener mest i Norge, har også Høyre stemt for flere store grep for å øke forskjellene. Kutt i feriepenger for mottakere av dagpenger, kutt i brillestøtte for barn, kutt i arbeidsavklaringspenger, for å nevne noe.

Folk med vanlige og lave inntekter betaler mindre skatt på sin inntekt i 2022 enn i 2021. At Høyre gjennom Dagbladets debattspalter prøver seg med en alternativ historiefortelling, får stå for deres egen regning.

Å redusere forskjellene også gjennom skattepolitikken er viktigere enn noen gang, og siden Høyre er utenfor regjering er det nettopp det som skjer i år og i åra som kommer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer