KOMMENTARER

Arven etter Trump

Israel deltar i arabiske marineøvelser i Persiabukta og har innledet et nært forsvarssamarbeid med Marokko. Hva har skjedd?

HISTORISK: Den israelske forsvarsministeren Benny Gantz (t.v.) ble forrige onsdag tatt imot i Rabat av Marokkos utenriksminister Nasser Bourit. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/NTB Scanpix
HISTORISK: Den israelske forsvarsministeren Benny Gantz (t.v.) ble forrige onsdag tatt imot i Rabat av Marokkos utenriksminister Nasser Bourit. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var en ekstra stolt USA-president Donald Trump som for snart ett år siden offentliggjorde den såkalte Abraham-avtalen, der Marokko, De forente arabiske emirater, Bahrain og Sudan formaliserte forholdet til Israel. Nå skulle det bli fred i Midtøsten.

Nå er det ikke dumt å ha diplomatiske forbindelser og samarbeid. Det minsker også spenningen mellom land. Men Abraham-avtalen har ikke minsket spenningen i Midtøsten.

For to og en halv uke siden innledet De forente arabiske emirater, Bahrain og Israel en felles flåteøvelse i Rødehavet, under ledelse av den amerikanske marinen. Øvelsen var rettet mot de fire landenes hovedfiende; Iran.

Forrige onsdag undertegnet Israels forsvarsminister Benny Gantz og hans marokkanske kollega Abdellatif Loudiyi en avtale om sikkerhetssamarbeid og deling av etterretning. Israelske våpensalg, blant annet av droner, er en viktig del av avtalen. Ubekreftede meldinger går også ut på at de to landene planlegger en felles militærbase sju mil sør for den spanske enklaven Melilla.

Et av hovedformålene med avtalen er å bekjempe islamistiske terrorgrupper, som IS og restene av al-Qaida. Men også her spøker Iran i kulissene. For Marokkos naboland Algerie har et nært forhold til regimet i Teheran.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer