KOMMENTARER

Løgneren George Santos

Arven etter Trump

George Santos er en skamløs løgner og bedrager. Et ektefødt barn av Donald Trump.

BEDRAGER: Hvor han enn går, følges løgneren George Santos (R-NY) av reportere som spør ham om når han skal gå av. Men den skamløse Santos har ingen planer om det. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters
BEDRAGER: Hvor han enn går, følges løgneren George Santos (R-NY) av reportere som spør ham om når han skal gå av. Men den skamløse Santos har ingen planer om det. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Stakkars velgerne i New York. Et klart flertall vil at svindleren Santos skal trekke seg som deres representant i Kongressen, viser en fersk meningsmåling. Lokallaget hans har hyret inn advokater for å saksøke ham for løgn og bedrag. Men de kommer ingen vei så lenge Santos er skamløs.

Det er ikke forbudt å dikte opp et liv. Som politiker, er det lov å lyve så lenge du ikke gjør det under ed eller i salen. Den forrige presidenten løy angivelig 21 ganger i snitt per dag, til sammen 30573 ganger i løpet av fire år i Det hvite hus uten at hans egne protesterte. Mange av Donald Trumps løgner var langt grovere enn Santos’ elleville røverhistorier, og den største av dem alle endte i et mislykket kuppforsøk. Det er litt mer alvorlig enn å ha løyet om å være volleyballstjerne i college.

En rekke ekstreme valgfornektere, altså løgnere i historisk skala, er tildelt verv i sentrale komiteer i den nye kongressen. For noen år siden ble de regnet som koko-fløyen selv i Trumps republikanske parti. Nå styrer de showet og har ordstyrer Kevin McCarthy i lomma. Marjorie Taylor-Greene har stilt spørsmål om terrorangrepet 11. september var en «false flag»-operasjon myndighetene sto bak, og foreslo at skogbrannene i California var utløst av «jødiske rom-lasere». Hun har innrømmet at hun flere ganger har vært dypt nede i Qanon-hullet og «ting jeg leser på nettet». Nå sitter hun i kontrollkomiteen og vil stille Biden for riksrett.

Til sammenligning har George Santos løyet om egen familiebakgrunn, utdanning og økonomi. Riktignok på et spektakulært smakløst vis; han løy om at besteforeldrene overlevde holocaust, at mora døde på jobb i tvillingtårnene 11. september, at hans ansatte hadde blitt rammet av terrorangrepet mot den skeive nattklubben, Pulse, i Florida, at han drev veldedighet for dyr, og han stjal fra venner og svindlet penger fra en hjemløs Afghanistan-veteran, penger som skulle gått til å redde veteranens eneste venn, en kreftsyk hund. Det er ingen tvil om at George Santos er en skamløs drittsekk og en lystløgner, trolig kvalifiserer han også for mer faglige diagnoser.

Men er han selv et symptom på at amerikansk politikk har gått helt av skaftet og mistet grep om sannhet og løgn? Republikanerne i Kongressen har slått ring om Santos av kyniske årsaker. Med et knapt flertall, trenger McCarthy stemmen hans. I sitt gjennomskuelige forsvar, har flere også trukket på skuldrene og sagt, hvem pynter vel ikke på CV-en? Hvis vi skulle utvise alle som har løyet om bakgrunnen sin, ville det ikke vært noen igjen i Kongressen.

Det er ikke sant. Det er flere relativt ferske eksempler på at Kongressen sanksjonerer oppførsel som strider mot moralske normer. Den før nevnte Greene ble kastet ut av en komité på grunn av gjentatte oppfordringer om å henrette demokrater. En annen ytterliggående valgfornekter, Paul Gosar, ble ekskludert på grunn av en video som fremstilte at han skjøt demokraten Alexandra Ocasio-Cortez og angrep president Joe Biden med sabler. Gosar er nå tilbake i komiteen han ble utvist fra. Men også mer klassiske overtramp ble sanksjonert før i tiden, som da demokraten Anthony Weiner måtte trekke seg etter å ha sendt nakenbilder av seg selv til flere kvinner.

Det virker nesten gammeldags at politikere trakk seg frivillig, og at det handlet om at de hadde sendt en dickpic for mye.

George Santos’ farligste overtramp er sant. Han nektet først iherdig for at han hadde opptrådd i drag under en festival i Rio de Janeiro under navnet Kitara Rivache. Han kalte det «fake news», men måtte til slutt innrømme at det var sant ettersom det dukket opp både bilder og videoer. Det er ingenting galt i å opptre i drag, men litt problematisk når du ti år seinere kritiserer drag-kulturen for å være farlig for barn, helt i tråd med konservatives hysteriske kampanje mot skeive. En ting er å svindle veteraner og lyve om holocaust, men republikanere vil ikke assosieres med menn i drag. I hvert fall ikke utenfor bakrommet.

Løgneren Santos er lett å fordømme og le av. Løgnene hans er så enkle og primitive. Men han går rett inn i et politisk landskap hvor skillet mellom løgn og sannhet er i ferd med å hviskes ut, hvor alternative fakta er et begrep, og hvor hans partifeller har gjort seg skyldig i langt mer alvorlige løgner og bedrag enn å dikte et liv. George Santos er et ektefødt barn av Trump. Det er rart han ikke selv har lansert ideen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer