KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Attentatet mot Putins hjerne

Det ser ut til at ukrainsk etterretning nå har kapasitet til å ramme langt inne i Putins verden.

RUSSISK FASCIST: Aleksandr Dugin ble søndag utsatt for et attentatforsøk der hans datter ble drept. Foto: AP / NTB
RUSSISK FASCIST: Aleksandr Dugin ble søndag utsatt for et attentatforsøk der hans datter ble drept. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Attentatet mot den kanskje fremste ideologen for krigen i Ukraina, Alaksandr Dugin, ryster Russland. Hvis attentatet søndag var organisert av ukrainsk etterretning, eller av ukrainske nasjonalister, så betyr det at ukrainere kan slå til nær sagt hvor som helst, og mot hvem som helst. Også i den russiske hovedstaden.

OPPRØRT: Denne videoen skal vise Aleksandr Dugin på åstedet like etter attentatet hvor hans datter ble drept. Vis mer

Det er rystende nyheter for den russiske presidenten, Vladimir Putin, som startet krigen i Ukraina i den tro at det ville være en lett seier mot en ynkelig motstander. Men hvis ukrainerne nå både kan slå til mot Putins høyt profilerte støttespillere i Moskva, og angripe militære mål på Krim flere ganger i uka, slik de nå gjør, så forteller dette vanlige russere at noe er fryktelig galt med det putinske felttoget i Ukraina.

Ukraina har for øvrig avvist at de står bak attentatet.

Aleksandr Dugins datter Daria ble drept i attentatet søndag. Det var etter et møte med nasjonalister rett utenfor den russiske hovedstaden, der Dugin spilte en framtredende rolle. Da møtet var over skulle Dugin etter planen kjøre sin egen bil, bilen som ble rammet av bilbomba. I stedet kjørte dattera Daria alene i Dugins bil, mens Dugin selv kjørte med noen andre i bilen som fulgte etter. Dugin var derfor førstehånds vitne til attentatforsøket på seg selv, og var søndag på sykehus med skader.

Dugin sa til russiske medier søndag kveld at han i det siste har fått trusler fra ukrainske nasjonalister på nettet. Det kan kanskje stemme, for et av Dugins siste klipp på Youtube viser ham si dette: «Drepe, drepe, drepe, det er ikke tid for samtaler nå».

Budskapet er neppe til å ta feil av, akkurat slik nasjonalisten og fascisten Dugin ikke er til å ta feil av. Aleksandr Dugin har i mange år stått fram som den moderne russiske fascismens ideolog. Han har forfektet budskapet om et slags «lebensraum» for russere i et Eurasia, som russerne skal dominere. Russkij mir - den russiske verden - er hans begrep, et begrep som Putin og hans nærmeste har brukt for å begrunne krigen i Ukraina. Hensikten er å forsvare «den russiske verden».

STARTSKUDD: Angrepet på Aleksandr Dugin og hans familie kan bare være begynnelsen, mener Dagbladets utenrikskommentator Morten Strand. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Dugin kalles nå Putins hjerne. Det er riktig i den forstand at ideologisk næring til Putins krigsprosjekt er hentet fra Dugins krav om en mer åpent fascistisk stat, krav om imperialisme og ekspansjon for det russiske, og tanken om at Russland har krav på å spille en messiansk rolle i verdenshistorien. Som verdens redning i en apokalyptisk visjon. En tanke som har røtter fra deler av russisk kirkehistorie, og ideen om Moskva som det tredje Roma, det siste og eneste sanne sted for kristeligheten.

Men Dugin er i dette perspektivet neppe mer enn halvparten av Putins hjerne. Den andre halvdelen er tenkt ut av Putins tidligere strateg Vladislav Surkov, mannen som i motsetning til Dugin har hatt tunge verv i maktas høyborg, Kreml. Surkov er mannen bak det manipulerte demokrati - kalt det suverene demokrati, fordi ideen er at regimet aldri skal kunne avsettes. Det innebærer et skinndemokratiet med «valg» og med andre politiske partier enn Putins Enhetlige Russland.

Russlands reaksjon etter attentatet vil bli voldsom. Russisk UDs talskvinnen Maria Sakharova sier at hvis det blir bekreftet at det er Ukraina som står bak dette attentatet, så betyr det at Kyiv driver med «statsterrorisme». Det er et klart signal. Ukraina er hovedmistenkt for attentatet, og dermed er det allerede vanskelig for Kreml å endre hovedhistorien.

Det er grunn til å vente fryktelige svar fra Russland for den ydmykelsen attentatet mot Dugin er. Ukrainske byer kan vente et regn av bomber, ikke minst når ukrainerne onsdag markerer sin uavhengighetsdag, og et halvt år med brutal krig. I hovedstaden Kyiv er det allerede erklært unntakstilstand den dagen.

Men attentatet rett utenfor Moskva kan også bli et startskudd for intern terror i Russland. Attentatet kan bli starten på jakten på «forrædere», det som i diktatoren Josef Stalins tid ble kalt «folkefiender».

Drapet på Aleksandr Dugins datter kommer samtidig som det er nesten daglige angrep på russiske militære installasjoner på Krim. Det forteller mange russere at krigen i Ukraina er i ferd med å bli en katastrofe. Problemet er at Putin har surret seg inn i en voldsspiral som det kan bli umulig å komme ut av.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer