DEBATT

Elbiler

Avgiftene vil stige

Vurderer du å bytte bil, og er i tvil om hvor lenge momsfritaket for elbiler varer? Her er det vi vet så langt.

MOMS: Høyre og Ap vil gradvis innfase moms for elbil. Samtidig vil de øke avgiftene på bensin- og dieselbiler. Slik opprettholdes en relativ prisforskjell på de to. Avgiftene på alle biler, både el-, bensin- og dieselbiler vil derfor sannsynligvis stige i årene som kommer, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB
MOMS: Høyre og Ap vil gradvis innfase moms for elbil. Samtidig vil de øke avgiftene på bensin- og dieselbiler. Slik opprettholdes en relativ prisforskjell på de to. Avgiftene på alle biler, både el-, bensin- og dieselbiler vil derfor sannsynligvis stige i årene som kommer, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mange har hittil nytt godt av at elbilen er avgiftsfri. Uten verken moms eller engangsavgift, betyr det at du har spart mellom 100.000 og 200.000 kroner på å kjøpe en avgiftsfri elbil, sammenliknet med om elbilen hadde avgifter tilsvarende en bensin- eller dieselbil.

Spørsmålet mange stiller seg er hvor lenge dette varer. Er det trygt å vente til 2021 med å skaffe seg momsfri elbil? Er 2022 trygt? Og videre: Hvis elbilen skal få moms, får alle elbiler full moms fra dag én, eller blir det en langsom innfasing? Blir det da snakk om å starte med en lav momssats for alle elbiler – eller blir det de dyreste elbilene som får moms først?

Det nøyaktige svaret på dette er det ingen som har i dag. Men noe vet vi. Det som er ganske sikkert, er at momsfritaket videreføres i 2021. NAF tror ganske sikkert det blir mulig å kjøpe helt moms- og avgiftsfrie elbiler også hele neste år.

Grunnen til at vi er ganske sikre på dette, er at alle de fire borgerlige partiene skriver i den gjeldende regjeringserklæringen at fritaket for moms og engangsavgift skal videreføres ut 2021. Det må vi kunne stole på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.