LEDER

Avgrunnen mot Rødt

Motstanden mot våpenstøtte til Ukraina viser en avgrunn i virkelighetsforståelsen mellom Rødt og andre partier. Avgrunnen fins på flere andre områder, og det fortjener mer oppmerksomhet.

INTERNT DEBATT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes har for tida en intern debatt i partiet om våpenstøtte til Ukraina. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INTERNT DEBATT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes har for tida en intern debatt i partiet om våpenstøtte til Ukraina. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier i et intervju med Klassekampen at motstanden i Rødt mot å sende våpen til Ukraina gjør det politiske samarbeidet i Oslo mer krevende.

Rødts gruppeleder Siavash Mobasheri i Oslo svarer med å anklage Johansen for «å slå politisk mynt på en brutal krig».

Svaret er avslørende. Det viser hvordan våpenstøttemotstanderne i Rødt ikke ser ut til å forstå alvoret i denne saken.

SKYTES PÅ: Kampene som raser i byene Soledar og Bakhmut i Øst-Ukraina og beskrives som de blodigste så langt i krigen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Den siste uka har temperaturen steget i partiet Rødt, knyttet til en intern debatt om partiet skal støtte norsk våpenhjelp til Ukraina. Tre sentrale opprørere vil at partiet skal snu, og argumentet deres er enkelt å forholde seg til: Våpenstøtte er nødvendig for at ikke ukrainerne skal få bombet landet sønder og sammen. Dette har blitt møtt med stor motstand internt. Partiledelsen gjør sitt beste for å ikke ta stilling i saken før den skal opp i landsmøtet denne våren.

Den såkalte «fredslinja» partiet står på i dag, er totalt virkningsløs. Den betinger at Russland plutselig legger ned våpnene, noe den russiske angrepskrigen ikke har vist noen tegn til. Russlands krigføring har tvert imot økt i brutalitet, med terrorbombing som slår ut sivil infrastruktur og påfører enorm lidelse. For mange i Rødt er deres eget rene og ranke prinsipp om «fred» tilsynelatende viktigere enn hva som måtte skje med Ukraina og dets 40 millioner innbyggere. Rødts «fredslinje» vil i praksis være å servere Putin seieren og utslette Ukraina fra kartet i sin nåværende form.

Det er en «avgrunn i virkelighetsforståelsen», sier Raymond Johansen. Det er et poeng som det er verdt å reflektere litt over. Avgrunner i politikken prøver en ofte å bygge bruer over for å sikre flertall for praktiske, politiske løsninger. Men avgrunnene er der, og de fortjener også oppmerksomhet – og bør spille inn i den politiske debatten.

Det er ikke bare en avgrunn i virkelighetsforståelsen mellom Rødt og de fleste andre partier i Norge når det gjelder krigen i Ukraina. Det er også en avgrunn i forståelsen av økonomisk politikk og organiseringen av samfunnet. Rødt er i prinsippet grunnleggende motstandere av markedsøkonomi, med en gradvis avskaffelse av reell privat eiendomsrett - blant annet gjennom at staten skal kjøpe ut private eiere fra en rekke større selskaper i Norge.

Denne avgrunnen har en tendens til å bli borte når vi debatterer partiets forslag til løsninger på ulike politiske saker. Stigende matvarepriser og strømpris er to eksempler. Rødt har helt rett i at markedet har gitt uheldig maktkonsentrasjon i matvarebransjen, og dermed fare for høyere priser. Deres alternative, prinsipielle tilnærming med nær full statlig kontroll på økonomien gir likevel minst like stor fare for maktkonsentrasjon, bare et annet sted.

Rødt kamp mot dagens strømprissystem må sees i lys av det samme. Rødt er ikke det eneste partiet som vil ha lavere strømpriser, det vil alle. Rødts motstand mot organiseringen av strømmarkedet må sees i lys av at partiet grunnleggende sett er motstandere av markedsøkonomi slik vi kjenner det.

Mellomposisjonen - regulering og kontroll av markedsøkonomien - er en vanskelig øvelse, også å argumentere kraftfullt for. Det er like fullt en linje som i større grad sikrer maktspredning og legger til rette for en effektiv økonomi til glede for innbyggerne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer