DEBATT

Skole og psykisk helse

Avskaff eksamen!

Vi må endre skolekulturen fra prestasjonsskole til mestringsskole.

KARAKTERER OG MÅLSTYRING: En god start er å skape en ny læringskultur hvor vi reduserer fokuset på karakter og målstyring. Og vi kan velge å avskaffe eksamen på ungdomsskolen og videregående skole for alltid, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB
KARAKTERER OG MÅLSTYRING: En god start er å skape en ny læringskultur hvor vi reduserer fokuset på karakter og målstyring. Og vi kan velge å avskaffe eksamen på ungdomsskolen og videregående skole for alltid, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Både skriftlig- og muntlig eksamen er avlyst på ungdomsskolen og på videregående. Coronapandemien har åpnet opp for nye begrensninger som viser muligheter som vi for kort tid siden nærmest var utenkelig for mange av oss: hjemmekontor, hjemmeskole og eksamensavlysning.

Kan en pandemi hjelpe en hel nasjon til forenes om elevfokusert læring med vurderingsformer som faktisk hjelper hver elev til å oppnå utviklingspotensialet sitt i læringsløpet?

Kampen for å overleve i prestasjonssamfunnet er tøffere nå enn noen gang. Aldri før har antall barn og unge som opplever depresjon, spiseforstyrrelser, angst, utmattelsessyndrom, dropouts, selvmordsforsøk og selvmord vært høyere. Vår plikt er å gjøre noe med situasjonen.

En god start er å skape en ny læringskultur hvor vi reduserer fokuset på karakter og målstyring. Og vi kan velge å avskaffe eksamen på ungdomsskolen og videregående skole for alltid.

Lang tids isolering, restriksjoner og bortfall av fritidsaktiviteter har sannsynligvis bare lagt flere stener til byrden for våre unge. Vi har bygd et samfunn som svekker de unge framfor å utruste dem med den viktige selvfølelsen og vissheten om at hver og en blir verdsatt for å være den de er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.