Avslør momstyvene

Ved midnatt skal matprisene være 10 prosent billigere. Sjekk prisene i din butikk, og rapporter momstyvene til Dagbladet.no. Vi lover oppfølging og gapestokk.

Han vil følge de store matkjedene med argusøyne for å se om noen vil sko seg på at matmomsen reduseres til det halve. Hvis de lar forbrukerne få hele fortjenesten, skal prisen reduseres med 9,7 prosent. Men det er ikke alle varer som blir billigere.

Dagligvarer som vaskemidler, bleier og lyspærer beholder full moms. Det er kun det du spiser og drikker som blir billigere - bortsett fra alkohol og tobakk. Når butikkene stenger lørdag kveld, begynner en omprising som blir anslått å koste flere millioner kroner å utføre. I butikker med prislapp på hver enkelt vare, skal den nye prisen stå på grønn prislapp. Butikkene som bruker strekkoden, må merke om flere kilometer med hyllepriser før butikkene åpner.

Billigere å spise i farta

Du skal også ha billigere mat og drikke på take away-restauranter - så lenge du ikke spiser maten på stedet. Tar du med burgeren, skal den være rundt 10 prosent billigere. Fra søndag må McDonald's og andre fast food-steder operere med to forskjellige priser.

Det samme gjelder blant andre Kaffebrenneriet hvor du kan velge mellom å drikke kaffen i lokalet eller utenfor, men verken McDonald's eller Kaffebrenneriet planlegger å følge med hvor kunden inntar varen. Vanlige restauranter beholder full moms.

Dyrere med advokat

Bransjen er redd for at enhver prisøkning nå vil bli sett på som juks.

- Det er ikke ulovlig å øke prisene i Norge. Vi får et pedagogisk problem neste gang vi må sette opp prisene, enten som resultat av landbruksforhandlingene eller forhandlingene med våre leverandører, sier infosjef Bjørn Kløvstad i Coop Norge til NTB.

Han lover at kundene skal få glede av hele momskutten.

Mens maten blir billigere, øker prisen på de fleste tjenester på grunn av reformen. Advokathjelp, boligsalg og førerkort-opplæring er noen av tjenestene som blir dyrere. Det betyr likevel ikke at prisen automatisk skal bli 24 prosent dyrere. Fordi bedriftene nå får fratrekk for moms på innkjøpene sine, fastholder Finansdepartementet at ingen har grunnlag for å øke prisen med mer enn 20 prosent.

Departementet har regnet ut at en gjennomsnittsfamilie med to barn vil spare 1100 kroner i året på momsreformen, mens en enslig på over 45 år slipper 300 kroner billigere unna. Da har de veid innsparingen fra halv matmoms opp mot utgiftene ved at tjenester blir momspliktige.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.