DEBATT

Private helseforetak

Aydars grove feilvurdering

Under overskriften «Mates med skattepenger», får Rødt-representant Aydar utløp for alle sine fordommer mot kommersielle helseaktører.

VIKTIG ROLLE: Private helseforetak spiller en viktig rolle, bl.a. ved utstrakt testing da landet sto midt i pandemien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
VIKTIG ROLLE: Private helseforetak spiller en viktig rolle, bl.a. ved utstrakt testing da landet sto midt i pandemien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Anita Tunold
Anita Tunold Vis mer

Vi tar gjerne debatten om privates plass i den norske helsetjenesten, men den må være basert på fakta. Aydars hovedpåstand er at private aktører vokser fram, fordi norske kommuner benyttet private helseaktører til coronatesting under pandemien. Aleris var blant dem som etablerte den testkapasiteten som innbyggerne trengte. Hva mener Aydar var alternativet? At kommunene ikke skulle møte behovet for testkapasitet? At innbyggerne skulle leve i uvitenhet om de var smittet - og i mellomtida potensielt smitte andre?

EKKELT: En mann måtte operere ut noe ganske så ekkelt fra halsen. Vis mer

Aydar mener også at private stjeler kompetanse fra det offentlige. Det er riktig at noen jobber privat, men hos oss i Aleris, Norges største private helseforetak, jobber det i underkant 300 leger. Det er under 1 prosent av Legeforeningens 40 000 medlemmer. Dramatisk? Neppe. Grov feilframstilling? Ja.

Rødt-representanten overser også glatt at det også kan det gå motsatt vei; at helsepersonell slutter i det private til fordel for et offentlig sykehus. Jeg mener at mobilitet mellom offentlig og privat sektor er bra: Det sikrer læring på tvers og mulighet til å jobbe på ulike måter i livets forskjellige faser. Private og offentlige sykehus har ulike funksjoner og blir dermed også ulike læringsarenaer. Kanskje de flinkeste nettopp sikrer seg erfaring fra begge plasser? Sektorer med ensartede muligheter er sjelden de mest attraktive. Tilstedeværelsen av private og offentlige arbeidsgivere kan bidra til at flere velger helseyrker i åra som kommer - og blir i helsetjenesten.

Det må være et mål å bruke samfunnets tilgjengelige ressurser på best mulig måte og få mest mulig helse ut av hver krone. Det er vist at konkurranseutsetting - basert på pris og kvalitet - sikrer enkelte tjenester til en rimeligere penge enn det de offentlige sykehusene selv klarer. Hvorfor ikke i større grad vurdere en rollefordeling der det er klokt? Det er lang tradisjon i den norske helsetjenestene for samarbeid med private aktører. De offentlige innkjøperne er ikke naive: De kjøper inn tjenester når det lønner seg for dem - og for pasientene. Og til Aydars kritikk av at Aleris etablerer nytt sykehus i Bodø: Helse Nord ønsket Aleris’ satsing i regionen velkommen. Det er lett å sitte på Stortinget i Oslo å tåle behandlingskøer som ikke rammer en selv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer