LEDER

Biden og Putin

Back to the USSR

Presidentene Joe Bidens og Vladimir Putins møte i Geneve var et nødvendig skritt i riktig retning.

TOPPMØTE: Putin og Biden etter toppmøtet i Genéve Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
TOPPMØTE: Putin og Biden etter toppmøtet i Genéve Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

USAs forhold til Russland er tilbake til noe som minner om hvordan det var under Den kalde krigen. Det er preget av avstand, men respekt, og kan minne om at vi er Back to the USSR. For det var ikke akkurat kjærlighet ved første blikk i Geneve, slik det var da Donald Trump møtte Vladimir Putin for tre år siden i Helsingfors, og sa at han stolte mer på den russiske presidenten enn på sine egne etterretningstjenester. Likevel var møtet i Geneve en anerkjennelse av at det er alvor nå, og av at det ødelagte forholdet mellom USA og Russland må inn på en mer stabil og forutsigbar kurs.

LATTERLIG: Onsdag sammenlignet Russlands president Vladimir Putin straffereaksjonene etter stormingen på Capitol Hill med russisk forfølgelse av meningsmotstandere. Det synes USAs president Joe Biden er «latterlig». VIDEO: AP Vis mer

Toppmøtet i Geneve var skralt på innhold. Biden og Putin er enige om å jobbe for mer enighet i sikkerhets- og rustnings-spørsmål. De er enige om å sende tilbake sine ambassadører, som begge har vært kalt hjem, og de er enige om å samarbeide om klimaspørsmål. Å etablere normale diplomatiske forbindelser - etter runder med gjensidige utvisninger - er et avgjørende skritt for å normalisere det forgiftete forholdet.

Biden tok opp menneskerettigheter, Russlands aggresjon mot Ukraina, og Russlands hacking av amerikanske institusjoner og selskaper, slik han på forhånd hadde lovet. Putin svarte med delvis å blånekte for å ha gjort noe galt, og så sammenlikne sin behandling av opposisjonen i Russland med USAs oppgjør med stormingen av Kongressen i januar. Det er snakk om en etter hvert rituell uenighet. Biden mener det er beklagelig, men hensiktsmessig, å skille menneskerettighets-spørsmål fra sikkerhets-spørsmål, selv om han advarte om store konsekvenser hvis opposisjonslederen Aleksej Navalnyj skulle dø i fengsel. Det betyr at diplomatiet mellom de to atomvåpen-supermaktene ser ut til å være tilbake på et riktigere spor. Mer stabilitet og forutsigbarhet var ønsket for dette toppmøtet. Det ser også ut til å være resultatet.

Toppmøter handler også om menneskers holdninger og kjemien mellom dem. Ved å invitere til onsdagens toppmøte appellerte Biden blant annet til Putins forfengelighet, invitasjonen fortalte verden og ikke minst Russland at Putin fortsatt spiller i politikkens førstedivisjon. Og verdien av tilfredstilt forfengelighet skal man ikke kimse av. For et av problemene - kanskje til og med hovedproblemet - er at Putin i nesten alle de mer enn 20 åra han har vært president har følt seg oversett av Vesten. Nå er han - i hvert fall for en stund - sett. Selv om det er med et skrått blikk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer