DEBATT

Gruveavfall:

Både feil og villedende

Det faller åpenbart Dagbladet tungt for brystet at et prosjekt som har vært utredet siden 2007, nå omsider får sin driftskonsesjon.

«DUMPES»: Dagbladet skriver blant annet at gruveavfall skal dumpes rett i en nasjonal laksefjord. Det er feil og villedende av avisen, skriver Anita Helena Hall. Foto: Norsk Bergindustri
«DUMPES»: Dagbladet skriver blant annet at gruveavfall skal dumpes rett i en nasjonal laksefjord. Det er feil og villedende av avisen, skriver Anita Helena Hall. Foto: Norsk Bergindustri Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en lederartikkel 8. mai kritiserer Dagbladet næringsministerens stadfestelse av Nordic Mining sin driftskonsesjon.

Det faller åpenbart Dagbladet tungt for brystet at et prosjekt som har vært utredet siden 2007, nå omsider får sin driftskonsesjon.

Dagbladet skriver blant annet at gruveavfall skal dumpes rett i en nasjonal laksefjord. Det er feil og villedende av avisa å bruke terminologien til gruvemotstanderne som liker å framstille dette som noe ulovlig, noe «dumping» jo er. Men alle tillatelser er på plass - inkludert fra våre fremste miljømyndigheter.

Dagbladet burde forstå et det er en vesensforskjell å bruke ordet «dumpe» framfor å deponere. Virksomheten skal foreta en kontrollert deponering av restmineraler via rørledning ned til fjordbunnen.

Hvis avisa fortsatt er i tvil om begrepsbruk, kan Miljødirektoratet kontaktes. Det er også feil at deponeringen skjer i en nasjonal laksefjord. I likhet med annen næringsaktivitet så vil deponiet etableres utenfor den nasjonale laksefjorden.

Dagbladet hevder videre at det finnes sikrere og mer bærekraftige måter å deponere avfall på. Dette må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. Det er to måter å deponere overskuddsmasser på, land eller sjø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer