DEBATT

Gruveavfall:

Både feil og villedende

Det faller åpenbart Dagbladet tungt for brystet at et prosjekt som har vært utredet siden 2007, nå omsider får sin driftskonsesjon.

«DUMPES»: Dagbladet skriver blant annet at gruveavfall skal dumpes rett i en nasjonal laksefjord. Det er feil og villedende av avisen, skriver Anita Helena Hall. Foto: Norsk Bergindustri
«DUMPES»: Dagbladet skriver blant annet at gruveavfall skal dumpes rett i en nasjonal laksefjord. Det er feil og villedende av avisen, skriver Anita Helena Hall. Foto: Norsk Bergindustri Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en lederartikkel 8. mai kritiserer Dagbladet næringsministerens stadfestelse av Nordic Mining sin driftskonsesjon.

Det faller åpenbart Dagbladet tungt for brystet at et prosjekt som har vært utredet siden 2007, nå omsider får sin driftskonsesjon.

Dagbladet skriver blant annet at gruveavfall skal dumpes rett i en nasjonal laksefjord. Det er feil og villedende av avisa å bruke terminologien til gruvemotstanderne som liker å framstille dette som noe ulovlig, noe «dumping» jo er. Men alle tillatelser er på plass - inkludert fra våre fremste miljømyndigheter.

Dagbladet burde forstå et det er en vesensforskjell å bruke ordet «dumpe» framfor å deponere. Virksomheten skal foreta en kontrollert deponering av restmineraler via rørledning ned til fjordbunnen.

Hvis avisa fortsatt er i tvil om begrepsbruk, kan Miljødirektoratet kontaktes. Det er også feil at deponeringen skjer i en nasjonal laksefjord. I likhet med annen næringsaktivitet så vil deponiet etableres utenfor den nasjonale laksefjorden.

Dagbladet hevder videre at det finnes sikrere og mer bærekraftige måter å deponere avfall på. Dette må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. Det er to måter å deponere overskuddsmasser på, land eller sjø.

Miljømyndighetene må vurdere sårbarhet i naturen, stabilitet, mineralenes egenskaper, vannforhold eller hydrologi, topografi, kjemikalier og driftsmessige forhold som transportavstander før man bestemmer seg.

En helhetsvurdering av miljømessige, økonomiske og samfunnsmessige forhold avgjør til slutt hvilken deponiløsning som er best egnet. Og i dette tilfellet konkluderte Miljødirektoratet med at sjødeponi er den beste løsning. Norge har i dag fire operative sjødeponi og erfaringene er gode. Kun en bedrift har landdeponi etter at deponeringen ble tvunget på land av miljøbevegelsen i 1994.

Det er feil at Norge er bare et av tre land i verden som tillater sjødeponi. Norge har dype fjordbassenger med terskler som gjør at restmineraler kan legges i et avgrenset område med lite strøm, under kontrollerte forhold. Denne muligheten har ikke store gruveland som f.eks. Australia, hvor kystlinjen er åpent hav og mineralene tas ut langt inn i landet.

Dagbladet skriver videre at «det gjøres uopprettelig skade på naturen». Det stemmer ikke, men bunnfaunaen i deponiområdet vil bli påvirket i perioden deponeringen pågår. Imidlertid viser erfaring i Norge og andre land at bunndyr raskt koloniserer deponiene etter avsluttet drift. Her vil vi minne om at prosjektets målsetting er nettogevinst for naturmangfoldet over dets levetid. Dette skal skje i nært samarbeid med biologer fra DNV og Asplan Viak.

Foruten lokale arbeidsplasser og verdiskaping, vil Engebø-prosjektet bidra med svært tiltrengte mineraler som verden trenger. Engebø-rutil skal brukes til å lage titandioksid og er spesielt egnet til å lage titanmetall. I 2021 kom for øvrig titan på listen over kritiske mineraler i Europa.

Studier viser at vi ved å benytte rutil fra Engebø framfor fra andre produsenter i verden reduseres klimagassutslipp 10 til 20 ganger. Rutil fra Engebø gir grunnlag for klimavennlige verdikjeder.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer