Bærekraftig økonomisk vekst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GLOBAL OPPVARMING

endrer klimaet. Regnskogen hugges ned. Snøen på Kilimanjaro vil snart være borte. Samtidig øker verdens forbruk av ressurser. Vi flyr til Syden, kjører firehjulstrekkere til jobben og bygger svømmebasseng i hagen. Er forbruksutviklingen og den økonomiske veksten på kollisjonskurs med miljøet?

Det korte svaret er overraskende nok «nei». Det mellomlange svaret er mer komplisert, men vi skal se at det er mulig å forene økonomisk vekst med miljøforbedringer. For å forstå hvordan, må vi ta et par skritt tilbake og undersøke prinsippene. Økonomisk vekst er vekst i verdien av produksjonen av varer og tjenester. Vekst avhenger altså av hva og hvordan vi verdsetter, og på hvilken måte verdiene prises. Anta at Robinson og Fredag et år produserer en hytte, hundre kokosnøtter og fem dikt. Neste år leverer de en ny hytte, hundre kokosnøtter og ti dikt. Forskjellen er fem dikt, og de representerer økonomisk vekst - hvis de settes pris på. Problemet med å måle vekst oppstår når en skal samle sammen så forskjellige varer som hytter, nøtter og dikt. Normalt bruker økonomer penger som målestokk, og det innebærer problemer. Markedet gir ikke alltid riktige priser på varer, tjenester og ressurser, hvis de overhodet gis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer