DEBATT

Sykehuskapasitet:

Balanserer på en knivsegg

Pandemien har avslørt alvorlige, men for oss helsearbeidere velkjente, underliggende problemer i norsk helsevesen.

HARDKJØR: Korte liggetider og skyhøyt belegg skyldes ikke «mer effektiv behandling og organisering», men for liten kapasitet, for tidlige utskrivninger, hardkjør på personellet og økende overbelastning og sykefravær, særlig blant sykepleiere, skriver kronikkforfatterne. Her får en covidpasient behandling på Rikshospitalet. Foto: Jil Yngland / NTB
HARDKJØR: Korte liggetider og skyhøyt belegg skyldes ikke «mer effektiv behandling og organisering», men for liten kapasitet, for tidlige utskrivninger, hardkjør på personellet og økende overbelastning og sykefravær, særlig blant sykepleiere, skriver kronikkforfatterne. Her får en covidpasient behandling på Rikshospitalet. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi har for få sykehussenger, og får stadig færre, vi har en svekket fastlegekapasitet og massiv sykepleiermangel. Det er en myte at vi bruker mer på sykehus og helsetjenester i Norge enn andre land, vi ligger midt på skandinavisk snitt.

Situasjonen er fortvilet. Mens antall pasienter øker, kuttes antall senger både i somatiske og psykiatriske sykehus. Vi har for få senger, for høyt belegg, for kort liggetid og for høyt press på personalet. Vi har to senger/1000 innbyggere, på bånn i Europa. Antall norske sykehussenger er halvert fra 1980:

  • 1980: 22.000 sykehussenger i Norge
  • 2019: 11.000 senger (1,3 mill flere innbyggere)
  • 2019, året før pandemien, hadde norske sykehus 100.000 flere pasienter, men 600 færre senger enn i 2015

Vi har svært korte liggetider (4,2 dager), noe som er lavest i Europa. Korte liggetider og skyhøyt belegg skyldes ikke «mer effektiv behandling og organisering», men for liten kapasitet, for tidlige utskrivninger, hardkjør på personellet og økende overbelastning og sykefravær, særlig blant sykepleiere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.