DEBATT

Svindel:

Bankene må bære tapet

I forslag til ny finansavtalelov er det foreslått at banken som utgangspunkt skal være ansvarlig for tap ved tyveri av BankID.

TAR ANSVARET: Rettstilstanden har endret seg og er fortsatt i en endringsprosess. Nå skal bankene skal ta mer av ansvaret for misbruk av BankID, skriver artikkelforfatteren. Foto: Ali Zare / NTB
TAR ANSVARET: Rettstilstanden har endret seg og er fortsatt i en endringsprosess. Nå skal bankene skal ta mer av ansvaret for misbruk av BankID, skriver artikkelforfatteren. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

BankID er blitt en del av hverdagen vår. Vi bruker det til innlogging i nettbanken, offentlige nettsider, nettbutikker, eller andre nettbaserte tjenester. Det er en flott tjeneste som gjør våre gjøremål enklere og raskere, men den kan også gjøre oss mer utsatt for svindel.

De fleste er påpasselige med å ikke dele personlig informasjon som personnummer, BankID og passord med fremmede. Noen blir likevel lurt av profesjonelle svindlere eller til og med nærstående. Det finnes flere eksempler på misbruk av BankID i rettspraksis fra lagmannsretten de seineste år:

En mor tok opp flere forbrukslån tilsvarende 75 000 kroner ved å misbruke sin datters BankID, datteren ble selv ansvarlig for lånene. En mann tok opp forbrukslån til nesten en million kroner ved å misbruke brorens BankID, broren ble ansvarlig for hele lånet.

En mann skaffet seg kredittkort i samboerens navn ved å misbruke hennes BankID, hun måtte selv betale kredittkortgjelden som var på 100 000 kroner. En kone lot sin mann og regnskapsfører ta seg av hennes nettbank, han tok opp lån på 200 000 kroner i deres navn – hun ble først oppmerksom på lånet etter hans død, men ble likevel holdt ansvarlig for gjelden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer