DEBATT

Klimatoppmøtet:

Bare skryt

I Jonas Gahr Støres orwellske nytale blir økte klimagass­utslipp natur- og miljø­vern, forurensing og ødeleggelse av arktisk natur i Barentshavet, en del av det grønne skif­tet.

MAGERT INNHOLD: Støre-regjeringen følger i sporene til den forrige regjeringen: Stor grad av skryt og selvtilfredshet med egen politikk, mens innholdet er heller magert, skriver innsenderen. Her holder Jonas Gahr Støre sitt hovedinnlegg på klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB
MAGERT INNHOLD: Støre-regjeringen følger i sporene til den forrige regjeringen: Stor grad av skryt og selvtilfredshet med egen politikk, mens innholdet er heller magert, skriver innsenderen. Her holder Jonas Gahr Støre sitt hovedinnlegg på klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Svein Bøe
Svein Bøe Vis mer

Det ser ut til at Støre-regjeringen fortsetter i Solberg-regjeringens fotspor i klima- og miljøpolitikken. Stor grad av skryt og selvtilfredshet med egen politikk, mens innholdet er heller magert.

Solberg-regjeringen hadde som mål å redusere klimautslippene med 55 prosent (fra 1990 nivå) innen 2030. Resultatet vet vi i dag. Etter åtte år med Solberg-regjering ble klimaut­slippene redusert med 3,6 prosent.

Støre har satt seg det samme målet. Reduksjon av klimautslipp med 55 prosent fram til 2030. Er det realistisk?

Støre ble intervju­et av Financial Times der han dristig redegjorde for sin plan: Norge må utvikle sin oljeindustri for å klare det grønne skiftet. Det skal skje gjennom olje- og gassutvinning i særdeles sårbare områder som i Barentshavet.

Folk som følger litt med, skjønner at det ikke kan gjøres investeringer i olje, investeringer i en forurensende oljenæring som kanskje til og med vil være ulønnsom, dersom vi skal nå målene i Parisavtalen. Mål som sannsynligvis gjentas av Støre under klimatoppmøtet i Glasgow 2021.

Klimaforsker Knut. H. Alfsen sier i Dag og Tid (29.04.2021) at det Jonas Gahr Støre sa i intervjuet med Financial Times viser at han ikke tar målene som er satt i Parisavtalen om reduksjon på 55 prosent, fram til 2030, alvorlig.

Intervjuet med Støre i Financial Times blir derfor både motsetningsfylt og meningsløst. For i Støres orwellske nytale blir økte klimagass­utslipp natur- og miljø­vern, forurensing og ødeleggelse av arktisk natur i Barentshavet, en del av det grønne skif­tet. Kan vi etter et slikt utspill ha tillit til Støre i klima- og miljøpolitikken?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer