DEBATT

IS-barna

Barn er ikke framtidige terrorister

Det finnes ingen ting i terrorbestemmelsene som tilsier at barnefødsler, ikke engang i et område kontrollert av en terrororganisasjon, er å regne som bidrag til terror eller støtte til en terrororganisasjon.

«TERRORBARN»: Vi har blitt kvitt kvasijuridiske uttrykk som «illegitime» og «uekte» barn. Norsk rett bør ikke etablere uttrykket «terrorbarn», skriver kronikkforfatteren. Foto fra AlHol-leiren i desember: Delil Souleiman / AFP / AFP
«TERRORBARN»: Vi har blitt kvitt kvasijuridiske uttrykk som «illegitime» og «uekte» barn. Norsk rett bør ikke etablere uttrykket «terrorbarn», skriver kronikkforfatteren. Foto fra AlHol-leiren i desember: Delil Souleiman / AFP / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den pågående rettssaken mot den såkalte IS-kvinnen er viktig og skremmende på samme tid. Jeg mener tiltale aldri skulle vært reist. Dagbladet stiller seg kritisk til dette standpunktet på lederplass (9. mars). Bakgrunnen for mitt standpunkt er prinsipielt, og bygger på tiltalens ordlyd. Den forteller at kvinnen er tiltalt for å ha inngått ekteskap med og født barna til fremmedkrigere, og stelt hjemme. Dette mener påtalemyndigheten er «kvalifisert deltakelse» i en terrororganisasjon.

Det skremmende i tiltalen er at dersom det å føde barn og passe dem, ordinære handlinger til alle tider, kan sies å være deltakelse i en terrororganisasjon, innebærer det at påtalemyndigheten (og eventuelt domstolen) gjør noen barn til terrorinstrumenter og framtidige terrorister.

Da aksepterer påtalemyndigheten at det er forskjell på barn – avhengig av hvem som føder dem. Da har også påtalemyndigheten påtatt seg å forutse med sikkerhet at barna vil bli del av en terrororganisasjon og/eller begå terrorhandlinger. De har rett og slett godtatt som sant, og mulig, det prosjekt Den islamske staten har presentert. IS har fått gjennomslag for at det er noen som er «deres barn» og disse er farlige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer