DEBATT

Barne- og ungdomskultur

Barn og unge fortjener bedre

Det er på tide at vi begynner å ta kunst- og kulturuttrykk rettet mot barn og unge, på like stort alvor som vi gjør med kunst og kultur for oss selv.

STORSTILT SATSING: Det er en reell bekymring for at mange ikke vil finne veien tilbake til kulturtilbudene når verden blir mer normal. Det bekymrer meg, skriver Abid Q, som fredag legger fram historiens første barne- og ungdomskulturmelding. Foto: Terje Pedersen / NTB
STORSTILT SATSING: Det er en reell bekymring for at mange ikke vil finne veien tilbake til kulturtilbudene når verden blir mer normal. Det bekymrer meg, skriver Abid Q, som fredag legger fram historiens første barne- og ungdomskulturmelding. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I forrige uke hadde jeg æren av å dele ut Kulturdepartementets barnebokpriser til en rekke talentfulle forfattere, oversettere og illustratører, og på fredag skal jeg presentere historiens første barne- og ungdomskulturmelding. Barne- og ungdomskultur fortjener mer oppmerksomhet.

Da jeg vokste opp var kulturen jeg konsumerte det som til enhver tid gikk på svenske SVT, de fritidsaktivitetene jeg deltok i var basketballkampene vi spilte på banen ved Ila kirke i Oslo og bordtennis på fritidsklubben.

Vi hadde bokhylle da jeg vokste opp, men i den bokhylla var det kun plass til én bok – Koranen. Jeg husker ikke helt hvordan det skjedde, men en dag befant jeg meg i inngangspartiet til Deichman på Sandaker, og der fikk jeg se hvordan bokhyller kunne se ut. Den dagen var Ranveig på jobb i biblioteket, og hun hjalp meg. Hun viste meg en verden jeg ikke visste at eksisterte. Hun hjalp meg med å navigere i jungelen av litteratur, og hun ga meg ikke opp.

I årene framover fortsatte hun med å vise meg litteratur som var helt magisk, og tidvis var det sånn at hun visste bedre enn meg hva jeg ville like. Det som bare var en dag på jobben for Ranveig, ble et veiskille for en liten gutt fra Iladalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer