DEBATT

Norske barn i Syria

Barna må hjem fra Syria

20 barn i Syria med norsk tilknytning venter på at regjeringen tar ansvar. Lar de være, bryter de barnerettighetene.

IKKE NORGE VERDIG: Det foreligger flere rapporter som viser at barn i al-Hol leiren ikke får dekket grunnleggende behov som helsehjelp, mat og utdanning. Det er ikke Norge verdig at barn med norsk tilknytning oppholder seg utlandet under slike omstendigheter, skriver innsenderen. Her fra al-Hol der 27.000 barn oppholder seg. Foto: Baderkhan Ahmad / AP Photo
IKKE NORGE VERDIG: Det foreligger flere rapporter som viser at barn i al-Hol leiren ikke får dekket grunnleggende behov som helsehjelp, mat og utdanning. Det er ikke Norge verdig at barn med norsk tilknytning oppholder seg utlandet under slike omstendigheter, skriver innsenderen. Her fra al-Hol der 27.000 barn oppholder seg. Foto: Baderkhan Ahmad / AP Photo Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er på høy tid at den norske regjeringen aktivt jobber for å hente hjem de syriske barna og foreldrene deres. Den danske regjeringen har nylig bestemt å hente hjem tre danske mødre og deres til sammen 14 barn til Danmark fra Syria. Norske myndigheter bryte barnerettighetene ved å la være å gjøre det samme.

I februar i år oppfordret FNs menneskerettighetseksperter 57 land, inkludert Norge, til å hente hjem sine borgere fra leirene i de nordøstlige områdene i Syria. Det ble blant annet vist til at de humanitære forholdene i leirene er katastrofale og at det er behov for umiddelbar handling.

FNs oppfordring har ikke blitt fulgt opp av norske myndigheter. Norge avviste FNs forespørsel og viste til at norske myndigheter ikke har ansvar for norske borgere som befinner seg i Syria.

Camilla Viken. Foto: Carl J. Asquini
Camilla Viken. Foto: Carl J. Asquini Vis mer

I mars oppfordret også Syrian Democratic Forces (SDF) flere land til å hente hjem sine borgere. Human Rights Watch (HRW) sendte også nylig brev til norske myndigheter med oppfordring til å repatriere norske borgere som befinner seg i Syria. UNICEF mener at norske myndigheter ikke gjør nok for å beskytte norske barn eller barn med tilknytning til Norge som oppholder seg i Syria. UNICEF stiller seg bak oppfordringene fra både FN og HRW.

Krigen i Syria er ikke over og den humanitære katastrofen fortsetter. Barna er uskyldige ofre og de største taperne. En hel generasjon går tapt. I denne generasjonen er det omtrent 20 barn som har en eller annen form for norsk tilknytning, ifølge opplysninger fra PST.

Barn har særskilt behov for beskyttelse, og barn med norsk tilknytning får ikke den beskyttelsen de har rett på etter FNs barnekonvensjon som Norge er forpliktet til å følge. Det foreligger flere rapporter som viser at barn i al-Hol leiren ikke får dekket grunnleggende behov som helsehjelp, mat og utdanning. Det er ikke Norge verdig at barn med norsk tilknytning oppholder seg utlandet under slike omstendigheter.

UNICEF gjentar at Norge er forpliktet etter FNs barnekonvensjon om å beskytte disse barna fra den humanitære katastrofen som pågår i Syria. Det er ikke mangel på juridisk ansvar, men heller manglende politisk vilje som hindrer norske myndigheter fra å hente barna til Norge.

Også FNs barnekomité har uttalt at stater har positiv forpliktelse til å beskytte barns rettigheter, selv om de oppholder seg i interneringsleir i utlandet. For disse barna er det beste å bli hentet hjem fra Syria og få den nødvendige oppfølgingen her i Norge.

Norske myndigheter argumenter for at norske borgere selv kan velge hvor de ønsker å bosette seg. Det er UNICEF i utgangspunktet enig i, men barna som oppholder seg i leirene i de nordøstlige områdene i Syria er ikke et hvilket som helst sted.

Barna må ikke lide for valg deres foreldre har gjort, og det hviler derfor et stort juridisk ansvar hos norske myndigheter for å beskytte barna som oppholder seg der. Den danske regjeringens beslutning om å hente barna og mødrene deres til Danmark viser hva som er den eneste riktige løsningen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer