DEBATT

Gaza:

Barna trenger våpenhvile

Det haster for barna i Gaza, skriver kronikkforfatterne.

FLYTTET: En palestinsk helsearbeider tar seg av premature barn ved et sykehus sør i Gaza, i byen Rafah, den 20. november. Samme dag ble 29 premature palestinske babyer fraktet i trygghet over grensa til Egypt. Foto: SAID KHATIB / AFP / NTB
FLYTTET: En palestinsk helsearbeider tar seg av premature barn ved et sykehus sør i Gaza, i byen Rafah, den 20. november. Samme dag ble 29 premature palestinske babyer fraktet i trygghet over grensa til Egypt. Foto: SAID KHATIB / AFP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som barneleger snakker vi ofte med barn skadet av vanskelige liv. Barn som har opplevd frykt og vold får ikke bare barndommen ødelagt - de får også reduserte utsikter til et godt voksenliv.

Traumer rammer selve grunnstrukturen i oss mennesker og hindrer vekst og utvikling. I det virkelige liv fattes det likevel beslutninger som altfor ofte ser bort fra barns rettigheter og behov.

En innesperret sivilbefolkning blir nå bombet for å ramme en terrororganisasjon som skal skjule seg under sykehus og andre mål som etter folkeretten skulle vært trygge. Krigshandlinger skjer nå inne på et sykehus som ifølge WHO beskrives som en dødssone.

Premature barn har fått alvorlig reduserte livsutsikter på grunn av manglende medisinsk utstyr og kjemper for livet - til tross for at de er flyttet til tryggere sykehus. Det er fortvilende at verdenssamfunnet ikke klarer å hindre dette.

Barn og deres familier i Gaza, enten de er palestinske beboere eller jødiske gisler, lever nå i en tilstand av konstant frykt. Dette er en frykt som sannsynligvis vil forfølge dem gjennom livet, forutsatt at de overlever. I løpet av de fire ukene konflikten har pågått har flere barn mistet livet enn det samlede antall i resten av verdens altfor mange konflikter.

Så mange som 4000 barn har dødd som følge av bombing og andre krigshandlinger, 1000 av dem under fem år. Disse tallene vil stige markant i løpet av de neste ukene på grunn av manglende vann, strøm, drivstoff, medisiner og medisinsk hjelp. Til sammenlikning døde omtrent 500 barn i Norge i løpet av hele 2. verdenskrig, cirka 80 i konsentrasjonsleirer utenfor Norge.

Barna i Gaza blir ikke bare ofre for selve krigens vold, men også for konsekvensene av en kollapset infrastruktur og mangelen på livsnødvendige forsyninger. Det skal per nå være 50 000 gravide kvinner i Gaza. Både disse kvinnene og deres ufødte barn går en utrygg tid i møte. Vi vet ikke hvor mange av dem som vil klare seg.

Den juridiske eller politiske legitimiteten i konflikten er ikke vårt anliggende. Vi tar ikke stilling for eller imot, vi definerer ikke hva som er legitimt angrep, forsvar, okkupasjon eller frigjøring. Men vi krever at barnas liv og helse ikke trekkes inn i de voksnes konflikter.

Norsk barnelegeforening slutter seg derfor til mange andre organisasjoners bønn om umiddelbar frigjøring av gisler og våpenhvile i Gaza. Medisinske hjelpeorganisasjoner må slippe til for å gi livsnødvendig helsehjelp til den lidende innesperrede sivilbefolkningen.

Norsk barnelegeforening fordømmer på det sterkeste ethvert angrep på sivile og spesielt på barn. Vi fordømmer også angrep på helsepersonell og sykehus. Vi er svært glade for at den norske regjeringen både har fordømt Hamas’ terrorangrep i Israel og støttet FNs resolusjon om våpenhvile i Gaza. Våre hjerter blør for barna som er rammet av konflikt både hjemme og ute - og akkurat nå kjenner vi at hjertene våre nesten forblør for barna i denne konflikten. Det haster for barna i Gaza.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer