DEBATT

Overgrep mot barn

Barnehagen kan forebygge overgrep

Økt kunnskap og handlingskompetanse både hos barn, barnehagepersonalet og foreldre vil bidra til å forebygge og avdekke overgrep.

BARNEHAGE: Gjennom den daglige kontakten barnehagens ansatte har med barn og deres familier har de en sentral rolle i både forebygging og avdekking av vold, overgrep og omsorgssvikt, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
BARNEHAGE: Gjennom den daglige kontakten barnehagens ansatte har med barn og deres familier har de en sentral rolle i både forebygging og avdekking av vold, overgrep og omsorgssvikt, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Barn har rett til et liv uten vold og overgrep. Like fullt viser statistikken at 1 av 20 barn har opplevd seksuelle overgrep fra en voksen, og 1 av 5 opplever seksuelle krenkelser fra jevnaldrende. Mange barn er ikke klar over at de utsettes for overgrep, eller de føler på en sterk skam og tror de selv har medvirket til overgrepene.

Overgrep skjer ofte i nære relasjoner, begått av noen som barnet har tillit til. Omsorg og oppmerksomheten fra overgriper kan gjøre det svært vanskelig for barnet å forstå at det er et overgrep det utsettes for. Derfor er det viktig å gjøre grundig forebyggende arbeid allerede i barnehagen.

Det er voksnes ansvar å beskytte barn, men for at det skal være mulig må barn selv ha kunnskap om hva overgrep er, at det aldri er deres skyld, og hvordan de kan få hjelp.

Barns rett til beskyttelse mot alle former for vold og overgrep, er nedfelt i FNs barnekonvensjon. Ansvaret som hviler på barnehagene er tydelig forankret i lovverk og rammeplanen for barnehagen. Gjennom den daglige kontakten barnehagens ansatte har med barn og deres familier har de en sentral rolle i både forebygging og avdekking av vold, overgrep og omsorgssvikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer