DEBATT

Private barnehager

Barnehager skal måles på kvalitet

Alle barnehager bør vurderes ut fra kvaliteten på det tilbudet de gir til barn og foreldre, ikke barnehagens selskapsform eller hvorvidt eieren er engasjert i mer enn én barnehage.

STYRKE, IKKE SVAKHET: «Ulike tilnærminger og et mangfold av store og små eiere er en styrke for sektoren, ikke en svakhet», skriver Anne Lindboe. Foto: Gorm Kallestad / NTB
STYRKE, IKKE SVAKHET: «Ulike tilnærminger og et mangfold av store og små eiere er en styrke for sektoren, ikke en svakhet», skriver Anne Lindboe. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I et innlegg i Dagbladet 27. mars gjør Virke og Royne Berget et nytt forsøk på å dele private barnehager i hvitt og svart. Barnehager der eieren har råderett over verdiene i selskapet eller som er del av en organisasjon som driver flere barnehager, levnes liten ære.

Private barnehager har vært avgjørende for den positive samfunnsutviklingen i Norge de siste tiåra. I regjeringens perspektivmelding konkluderes det med at de viktigste faktorene for positiv utvikling i økonomien og familielivet fra 1980 fram til i dag har vært inntektsvekst, en eksplosjon innen høyere utdanning, mer likestilling – og full barnehagedekning.

Alle typer private barnehager har sin del av æren for denne suksessen. Private barnehager, uavhengig av selskapsform, bidrar med gode tilbud, kvalitetsutvikling og store samfunnsmessige besparelser. Et fortsatt godt samarbeid mellom det offentlige og ulike private aktører er nødvendig for å sikre god ressursutnyttelse og en bærekraftig velferdsstat for framtida. Og enda viktigere: Vi trenger alle gode barnehager og eiere, i arbeidet med å utvikle tilbudet til barn og familier videre.

Det er overraskende at Virke – en organisasjon som ellers hevder å jobbe for «et Norge som verdsetter og støtter de som driver virksomheter» – ikke anerkjenner og heier på innsatsen og verdiskapningen til alle typer virksomheter i barnehagesektoren.

Private barnehager er også en viktig del av det norske næringslivet og fortjener respekt for deres viktige bidrag – for barn, foreldre og samfunnet.

Vi deler ikke oppfatningen om at det går et skarpt skille mellom hvordan barnehager med ideelt formål drives, sammenliknet med hvordan andre barnehager drives. Ulike tilnærminger og et mangfold av store og små eiere er en styrke for sektoren, ikke en svakhet.

PBL er opptatt av at alle barnehager skal måles på kvaliteten på det tilbudet de gir til barn og foreldre. Dersom en barnehage gir barn og familier er godt tilbud og leverer den kvaliteten som samfunnet forventer, bør ikke organisasjonsform være viktig.

Det er de gode barnehagene vi må ta vare på og utvikle videre, uavhengig av om det er kommunale eller ulike former for private barnehager.

Hvis en barnehage i et konsern gir barna like god omsorg og et like godt pedagogisk tilbud som andre barnehager, hvorfor skulle de ikke få lov til å fortsette med det? Og kan det tenkes at drift av flere barnehager gir stordriftsfordeler og muligheter for innovasjon og utvikling som over tid også kan komme hele sektoren til gode?

Hvis det å drive flere barnehager i seg selv gjør tilbudet dårligere, kan vi minne om at flere av de største eierne i sektoren er kommuner. Bør de også avskiltes?

Alle typer barnehager – store og små – må over tid gå med overskudd. Positive økonomiske resultater er en forutsetning for at sektoren kan utvikle seg videre, at barnehagene kan være trygge og gode arbeidsgivere, at kompetansen kan heves og at gode barnehagebygg kan vedlikeholdes.

PÅSKETALE: USAs president Joe Biden holdt påsketale 5. april 2021, og en viss påskehare ville også stå på scenen. Video: AP. Vis mer

Foreldreandelslag, foreninger og stiftelser var en vesentlig del av suksessen da utbyggingen av sektoren skjøt fart i åra etter barnehageforliket. Disse barnehagene representerer en viktig del av det mangfoldet som vi er stolte av – og som skal ha en sentral plass i framtidas Barnehage-Norge.

Den store utfordringen for private barnehager i dag, uavhengig av eierskap, er store og uforklarlige forskjeller i tilskudd, manglende offentlig finansiering av nye kvalitetskrav, at mer enn en av tre barnehager hvert år går med underskudd – og trusselen om ytterligere uforutsigbarhet og enda strammere rammevilkår.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer