DEBATT

Mangel på jordmødre

Barsel står i full fyr

Kvinner som føder i sommer vil i enda større grad enn normalt møte personell som ikke har kompetansen til å ta vare på dem.

MANGLER 1700 VAKTER: Nylig ble det klart at det mangler omtrent 1700 jordmorvakter denne sommeren, skriver innsenderen. Her fra fødeavdelingen ved Akershus universitetssykehus. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB
MANGLER 1700 VAKTER: Nylig ble det klart at det mangler omtrent 1700 jordmorvakter denne sommeren, skriver innsenderen. Her fra fødeavdelingen ved Akershus universitetssykehus. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Samtidig som det brenner på dass på føden, står barsel i full fyr og er i ferd med å kollapse. Helseforetakene driver brannslokking på føden, men mor og barn blir nedprioritert og glemt etter fødsel. Hvem vet hvor store skader de vil få? Hvem vet hvor alvorlige konsekvenser dette vil ha for samfunnet? Hvem bryr seg egentlig?

Nylig ble det klart at det mangler omtrent 1700 jordmorvakter denne sommeren. Helsedirektoratet og politikere virker trygge på at helseforetakene lager gode bemanningsplaner og fikser bemanningskrisen, men jeg er ikke betrygget et øyeblikk når jeg leser meldingene vi i Barselopprøret får fra hele landet.

Aïda Leistad Thomassen
Aïda Leistad Thomassen Vis mer

Jordmødre som normalt jobber på barsel, blir flyttet til føden for å dekke opp for hull i vaktplanene der. Det er ingen jordmødre til å erstatte disse, så i stedet ansettes sykepleierstudenter, jordmorstudenter og nyutdannede sykepleiere.

Ikke til forkleinelse for verken studenter eller sykepleiere, men grunnutdannelsen i sykepleie gir ikke nødvendig kompetanse til å kunne håndtere mødre og nyfødte barn på en barselavdeling. Ikke uten vesentlig opplæring fra jordmødre. Den opplæringen som tilbys vikarene nå er et par opplæringsvakter, og det er ikke gitt at den som skal drive opplæring får avsatt tid til dette. Resultatet er at barselvikarene verken har eller får den nødvendige kompetansen som trengs.

PLUTSELIG FØDSEL: Det ble en flytur utenom det vanlige for Lavinia Mounga og resten av passasjerene om bord på dette Delta Airlines-flyet fra Utah til Hawaii. Video: Newsflare / Foto: Hawaii Pacific Health Vis mer

Kvinner som føder i sommer vil i enda større grad enn normalt møte personell som ikke har kompetansen til å ta vare på dem, støtte dem og hjelpe dem slik de trenger og har krav på etter fødsel. Det virker ikke som helseforetak eller politikere er videre bekymret for dette, for tiden etter fødsel blir ikke nevnt.

Men hvor mange må innlegges på grunn av infeksjoner som kunne vært oppdaget eller brystbetennelser som kunne vært unngått med kvalifisert ammeveiledning? Hvor mange må starte livet som mamma usikre på hvordan de skal ta seg av barnet fordi ingen har vist dem hvordan de skal stelle, mate eller tolke signalene til barnet. Hvor mange må bli deprimerte? Hvor mange må til før dette blir viktig?

Sykehusinnleggelser og sykmeldinger er dyrt for samfunnet, men disse kostnadene av mangelfull barselomsorg tas på andre budsjetter. God barselomsorg er både forebyggende arbeid og en lønnsom investering i folkehelsa, men vi ser bare kutt og nedprioritering, og sommerens bemanningssituasjon er et tydelig eksempel på dette.

Som samfunn trenger vi trenger mødre som reiser styrket hjem etter fødsel, i stand til og klare for å ta vare på barna på best mulig måte. Derfor trenger kvinner helsepersonell med kompetanse og tid også etter fødsel, men i sommer får de verken eller. Og det virker ikke som om helseforetakene eller politikerne egentlig bryr seg. Ingen ser at den gode starten for mor og barn går opp i røyk, for ingen har øynene festet på barsel.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer